• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

22.02.2016

10:01

LEK KOJI ĆETE OBOŽAVATI: Čokolada leči kašalj!

Ljubav

LEK KOJI ĆETE OBOŽAVATI: Čokolada leči kašalj!

Podeli vest

Neverovatno otkriće! Pokazalo se da čokolada leči bol u grlu i kašalj bolje nego većina sirupa koji mogu da se nabave u apotekama

Sledeći put kad osetite bol u grlu i nagon za kašljanjem – rastopite u ustima kockicu tamne čokolade, a ako ste kod kuće, napravite sebi toplu čokoladu ili vrući kakao napitak i vaši problemi će brzo nestati.

Shutterstock

Alina Moris, načelnica odseka za kardiovaskularna i respiratorna istraživanja, na britanskom Univerzitetu u Halu, došla je do zaključka da je čokolada zapravo mnogo bolji izbor kod bolova u grlu i suvog kašlja od nekih lekova koji se mogu kupiti bez recepta, piše BrightSide.

Nedavna studija pokazala je da su se pacijenti koji su uzimali lekove sa ekstraktom kakaa mnogo brže oporavili od onih koji su pili konvencionalne sirupe protiv kašlja. Oni koji su se lečili ekstraktom kakaa ozdravili su za samo dva dana. U drugom istraživanju su britanski naučnici otkrili da kakao sadrži alkaloid teobromin koji ima bolji učinak protiv kašlja od kodeina – analgetika koji se naveliko koristi u preparatima protiv kašlja.

Čokolada ima lepljiviju teksturu od običnih sirupa protiv kašlja pa stvara bolji zaštitni sloj na zidovima grla i zaustavlja nervne završetke koji aktiviraju kašljanje. Znači, malo crne čokolade uvek umajte uza sebe i ako osetite da vas hvata napadaj kašlja, pojedite parče.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija