• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: aura.ba

08.03.2016

17:32

PRIRODNI LEK ZA ZDRAVU PROBAVU Očistite creva i ubrzajte njihov rad!

Ljubav

PRIRODNI LEK ZA ZDRAVU PROBAVU Očistite creva i ubrzajte njihov rad!

Podeli vest

Zatvor je smetnja koja pogađa jednog od deset odraslih i svakog petog starijeg čoveka. Problem karakterišu tri osnovna simptoma: manje od tri puta pražnjenje creva sedmično uz utisak da se nikada nisu sasvim oslobodila balasta i otrova

Kada je mišićna aktivnost creva nedovoljna, kretnje su usporene i sadržaj svarane hrane ostaje duže u njima. To prouzrokuje dehidrataciju i očvršćavanje stolice, a creva nastavljaju da upijaju vodu. Krivac jemanjak biljnih vlakana u ishrani (nalaze se u voću i povrću), koji treba da stimulišu kontrakcije creva. Treba piti iviše vode, više se kretati, manje cigareta, alkohola i nerviranja.

Šta jesti

Treba jesti jabuke, suve šljive, suve smokve, kikiriki, pasulj – jer su bogati vlaknima koja se rastvaraju i povećavaju volumen i mekoću sadržaja creva. Pečurke, suvo voće, kesten, pirinač i integralno sočivo prolaze kroz stomak bez varenja i dodatno stimulišu pokrete creva. Spanać, zelena salata i paradajz, ne utiču na zatvor, ali sadrže vitamin K koji je izuzetno značajan za crevnu floru i koagulaciju krvi.

DOMAĆI LEK od meda i šargarepe protiv kašlja

Šta ne jesti

Ne treba jesti hleb i pečena testa, jer su siromašni biljnim vlaknima i u stomaku se formiraju kao kompaktna masa koja se teško vari. Čokolada i slični slatkiši dodatno otežavaju stvari, kao i čaj, grožđe, vino i pivo, koji sadrže visok procenat taninske kiseline koja usporava rad creva.

Male promene u ishrani često su dovoljne da se ovaj problem reši bez lekova. Dovoljna je i svakodnevna dijeta bogata voćem i povrćem, supe, isključivo integralni hleb bogat biljnim vlaknima i češći manji obroci umesto standardnog doručka, ručka i večere.

KOJE BANANE SU ZDRAVIJE? Da li treba jesti zelene ili skroz potamnele?

Laksativi "uspavljuju" creva

Laksativi mogu da dovedu do zavisnosti jer ovi lekovi "uspavljuju" creva, a njihovi sastojci oštećuju njihove nervne ćelije i smanjuju sposobnost kontrakcije.

Teret godina

U starosti lenjost creva i opstipacija (zatvor) postaju sve češći problem neadekvatnom ishranom, nedovoljnim unošenjem tečnosti i korišćenjem raznih lekova. Slabija cirkulacija krvi dodatno pogoršava varenje, jer je dovod krvi u stomak nedovoljan. I psihološki faktori (depresija) utiču na rad creva.

Trudnoća

Zatvor se javlja često tokom trudnoće, uglavnom kao posledica lučenja progesterona, hormona koji ima relaksirajući efekat na mišiće materice, ali i na stomačne, što umanjuje pokretljivost creva. Uzimanje gvožđa radi sprečavanja anemije kod trudnica takođe dodatno utiče na rad stomaka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija