• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: vecernji.hr

08.03.2016

21:19

TIHI UBICA Stres uništava vaš mozak!

Ljubav

TIHI UBICA Stres uništava vaš mozak!

Podeli vest

Osim što može da prouzrokuje hroničnu napetost mišića, srčane probleme i probleme s plodnošću kod muškaraca i žena, naučnici su u novoj studiji sprovedenoj na miševima otkrili da hroničan stres uništava i mozak

Kao posledicu može imati gubitak pamćenja i razvoj depresije, navodi se u zaključcima istraživanja objavljenim u časopisu "Journal of Neuroscience". 

Tokom istraživanja naučnici su u kavez s miševima povremeno stavljali mnogo agresivnije miševe, a nakon šest dana "zajedničkog suživota", miševi pod stresom nisu mogli da se sete lokacije u lavirintu gde bi mogli da pobegnu, a koju su nalazili bez problema pre nego što su svoj životni prostor delili s agresivnim miševima, objasnio je profesor neuronauke na Ohajo univerzitetu Džonatan Godbout, jedan od autora studije. Četiri nedelje nakon traume, miševi su i dalje znali da se naježe u uglovima kaveza, a pokazivali su i znakove depresije. 

SREĆA, SREĆA, GROB! Osećaj radosti šteti vašem srcu i može da vas ubije!

Stres je, čini se, bio uzrok da imunološki sistem kod traumatizovanih miševa napadne sopstveni mozak, što prouzrokuje upalu. Istraživači su zatim miševima dali lek da vide kako će reagovati. Njihovo se stanje stabilizovalo, što je naučnicima pokazalo da je upala neurološka posledica hroničnog stresa.

ŠOKANTNE ISPOVESTI ASISTENTA SLAVNIH: Za njih sam nabavljao drogu i poslovnu pratnju!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija