• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Daily Mail/informer.rs

11.03.2016

14:38

NAUČNICI NA KORAK do vakcine protiv nikotinske zavisnosti

Ljubav

NAUČNICI NA KORAK do vakcine protiv nikotinske zavisnosti

Podeli vest

Čak i oni pušači koji čvrsto odluče da će ostaviti cigarete, često pokleknu zbog neizdrživog poriva da “zapale jednu”. Zavisnost od nikotina je vrlo ozbiljan problem, ali naučnici smatraju da će uskoro moći da je leče posebnim vakcinama

Stručnjaci “The Scripps” instituta u Kaliforniji osmislili su vakcinu koja smanjuje dejstvo nikotina na mozak. Ona povećava broj antitela koja se pričvršćuju za molekule nikotina i odlaže njegove efekte. 

NEVEROVATNO Šta će se desiti ako jedete 5 oraha dnevno?

Iako u dve kliničke studije vakcina nije dala željene rezultate, naučnici sada imaju ideju kako da je učine efikasnom. Otkriveno je da pojedinci koji su imali najviši nivo antinikotinskih antitela imaju veće šanse da zauvek ostanu “bivši pušači”. 

NEVIDLJIVI UBICA! Beli šećer je uzročnik raka u više slučajeva od cigareta!

Testiranje nove vakcine sprovedeno na miševima pokazalo je da ona odlaže efekte nikotina u prvih deset minuta od ubrizgavanja. 


Miševi koji su primili terapiju imali su i niži nivo nikotina u mozgu. 

Istraživanje je objavljeno u časopisu “Journal of Medicinal Chemistry”.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija