• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata/Informer.rs

14.03.2016

19:02

VIŠE SE TROŠE Evo šta je ženama mnogo potrebnije nego muškarcima!

Ljubav

VIŠE SE TROŠE Evo šta je ženama mnogo potrebnije nego muškarcima!

Podeli vest

Istraživači sa Louboro univerziteta u Engleskoj tvrde da je ženama potrebno više sna nego muškarcima jer su njihovi mozgovi kompleksniji

- Ženski mozak funkcioniše drugačije, tako da im je potrebno da spavaju više. Zbog svoje sposobnosti da obavljaju više stvari u isto vreme, one znatno više koriste mozak nego muškarci - tvrdi profesor Džim Horn, direktor Centra za istraživanje sna Louboro univerziteta.

On je takođe napomenuo da loš san posebno utiče na osobe koje imaju dva X hromozoma više.

- Kod žena, loš san je povezan sa visokim nivoima psihološkog nemira i pojačanih osećanja agresivnosti, depresije i besa. Poređenja radi, ova osećanja nisu povezana sa istim nivoom remećenja sna kod muškaraca - dodaje Horn.

Novo otkriće potvrđuje istraživanje Djuk univerziteta sprovedeno 2013. godine kada su naučnici otkrili da pojedine devojke pate više od muškaraca – i mentalno i fizički – ako su primorane da spavaju manje. U slučaju da se budite sa glavoboljom, proverite kada je vreme za lek, a kada hitno morate kod doktora.

Pored većeg rizika od srčanih bolesti, depresije i psiholoških problema, devojke koje ne spavaju dovoljno imaju veće šanse za stvaranje krvnih ugrušaka, što može dovesti do moždanog udara.

Žene koje ne spavaju dovoljno imaju i povećanu aktivnost upalnih markera, koji ukazuju na razvijanje zdravstvenih problema.

S obzirom na to da su oni povezani sa bolom, ekspert za san dr Majkl Brus smatra da žene usled toga mogu osetiti veći bol kada se probude.

- Otkrili smo da su žene depresivnije, besnije i znatno agresivnije ujutro ako nisu imale dovoljno sna tokom noći -  tvrdi dr Brus.

Poređenja radi, zdravstveno stanje muškaraca nije blisko povezano sa količinom sna koju imaju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vlada

pre 8 godina

2 hromozoma više ( od čoveka ) imaju antropoidni majmuni - šimpanze i gorile!

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge
Društvo

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge

Međunarodni dani razgovora s Austrijom, na kojima će savetodavci iz austrijskog Zavoda za penzijsko osiguranje i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Srbije pružiti pravnu pomoć ljudima koji ostvaruju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja primenom sporazuma iz oblasti socijalnog osiguranja zaključenog između naše zemlje i Austrije, biće održani sledeće nedelje.

20.04.2024

13:36

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija