• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: HUFFINGTON POST/informer

02.04.2016

12:40

(VIDEO) JEDITE REDOVNO! Evo šta se dešava sa vašim telom ako gladujete!

Ljubav

(VIDEO) JEDITE REDOVNO! Evo šta se dešava sa vašim telom ako gladujete!

Podeli vest

Odavno je poznato da preskakanje obroka nije preporučljivo za osobe koje vode računa o svom zdravlju

Video Asap Science objašnjava kroz koje faze prolazi organizam u slučaju kada konzumiranje hrane prestane u potpunosti. 

U prvih šest sati, sve normalno funkcioniše. Vaše telo počinje da razlaže glikogen – zalihe “energije” – na glukozu, koju ćelije koriste kao gorivo. Oko 25 odsto energije dobijene ovim putem koristi isključivo mozak, dok ostatak odlazi na mišiće i crvena krvna zrnca. 

Međutim, posle šest sati gladovanja, ovaj proces se obustavlja, pošto se zalihe glikogena prazne. U ovoj fazi, telo ulazi u proces ketoze, jer telo mora da razlaže mast, kako bi došlo do energije. Masnoće se razlažu na masne kiseline koje mozak ne može da iskoristi direktno, pa signalizira telu da ih dalje razloži na ketone. Samo 75 odsto energije potrebne za rad mozga može da potiče od ketona, što znači da bez glukoze, imate slabije kognitivne funkcije. 

HRSKAVI EFEKAT: Ishrana u tišini utiče na smanjenje unosa hrane!

Važno je znati da ne morate gladovati, kako biste ušli u stanje ketoze. Mnogi ljudi prolaze kroz ovu fazu ako su na ishrani siromašnoj ugljenim hidratima ili se bave intenzivnom fizičkom aktivnošću koja troši sve ugljene hidrate dobijene kroz hranu. 

Posle 72 sata gladovanja, nećete se osećati samo umorno i bezvoljno, nego će mozak početi da razlaži i mišiće u vašem telu. Proteini se razlažu na aminokiseline koje se mogu pretvoriti u glukozu. 

Kod žena koje dugo gladuju, često se gasi i menstrualni ciklus, jer telo pokušava da štedi energiju. Smanjuje se gustina kostiju i gubi se seksualni libido. 

Posle nedelje ili dve gladovanja, imuni sistem je toliko izmučen nedostatkom vitamina i minerala, da mnogi umru zbog bolesti. U suprotnom, telo nastavlja da troši samo sebe, dok ne preostane ništa od glukoze, masti i mišića i čovek koji gladuje uglavnom umire od srčanog udara. To je i najčešći način na koji umiru osobe obolele od anoreksije. 

SEDAM ZAKONA ISHRANE koji su zapravo čista glupost!

Gladovanje može dovesti do smrti već posle 20 dana, ali su zabeleženi slučajevi preživljavanja i do 70 dana bez hrane. Šanse za preživljavanje u velikoj meri zavise od hidriranosti, ali i masnih naslaga.

OTKRIVAMO Evo šta se dešava u organizmu ako ne jedete vlakna!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija