• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Indipendent/Informer.rs

02.04.2016

14:25

POJAVU DEPRESIJE ne uzrokuju geni!

Ljubav

POJAVU DEPRESIJE ne uzrokuju geni!

Podeli vest

Najnovije naučno istraživanje pokazalo je da na ovo zdravstveno stanje najviše utiče životno okruženje...

Eksperimenti sprovedeni na laboratorijskim miševima pokazali su da je kod velikog broja jedinki, predoređenih za borbu s depresijom, zabeleženo bolje zdravstveno stanje nakon podvrgavanja mišjem ekvivalentu psihoterapiji. 

Naučnici su ustanovili da postoje dve različite vrste depresije, a novo otkriće u budućnosti bi moglo da utiče na nastanak boljih tretmana protiv depresije u okviru psihoterapije, navode stručnjaci sa Medicinskog fakulteta “Fajnberg” Nortvestern univerziteta u Čikagu. 

ŠTA ZNAČE SIGNALI KOJE VAM ŠALJE TELO Kad ruke trnu, tražite B vitamin!

Istraživanje, objavljeno u magazinu Translational Psychiatry, moglo bi da bude od velike koristi osobama koje smatraju da su rođene sa predispozicijama za nastanak depresije na osnovu zabeleženih slučajeva u porodičnoj istoriji. 

Naučnici su tokom istraživanja pokušali da utvrde može li psihoterapija na bilo koji način da pomogne depresivnim miševima. Oni su životinje premestili u veće kavez, ispunjene velikim igračkama, koji su na kraju ličili na “mišji Diznilend”. 

(TEST) BLAGOSLOV ILI PROKLETSTVO?! Da li si nimfomanka?​

Nakon mesec dana ustanovljeno je da je nova sredina dramatično ublažila depresivno ponašanje miševa, piše "Independent". 

Ova grupa, zajedno s kontrolnom grupom, zatim je podvrgnuta novom testu. 

Miševi su stavljeni u akvarijum napunjen vodom i praćena je njihova reakcija. 

Miševi iz prve grupe mirno su plutali po vodi, dok su miševi iz kontrolne grupe ispoljavali znake očaja – energično su plivali po akvarijumu, neprestano tražeći izlaz. 

IZ UGLA NAUKE: Zašto je proleće pravo vreme za ljubav!

Nakon naknadno prouzrokovanog stresa, biomarkeri u krvi uznemirenih miševa popeli su se sa nivoa karakterističnih za odsustvo depresije na nivoe prisutne kod genetski depresivnih miševa. 

Naučnici će daljim eksperimentima pokušati da otkriju da li su zaparavo biomarkeri glavni uzrok promena u ponašanju miševa koje se javlja kao odgovor na izmene u okruženju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija