• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.Lazović

11.04.2016

19:04

PROLEĆNA TRPEZA: Sveže, hranljivo i ukusno!

Ljubav

PROLEĆNA TRPEZA: Sveže, hranljivo i ukusno!

Podeli vest

Osećajte se lepršavo i poletno uz bogatstvo ranog povrća

Pijace i veći marketi već su puni svežeg sezonskog voća i povrća koji su melem za oči i nepca. Kako biste očistili organizam od teške zimske hrane i osnažili imunitet, birajte mlado povrće koje je prepuno vitamina i minerala. Odagnaćete prolećni umor i osećati se lepršavo i poletno.

- Obratite pažnju prilikom kupovine. Plodovi moraju da budu neoštećeni spolja, najbolje je da nisu kvašeni, jer to je dokaz da su duže stajali kod prodavca. Pijacu treba doživljavati kao biljnu apoteku i jedinu pravu prodavnicu zdrave hrane - kaže nutricionistkinja Branka Mirković.

Mlado povrće se smatra lekovitom fitoterepijom. Nežne je strukture i ima dosta tečnosti koja sadrži mnogo minerala i vitamina.

Pobedite prolećni umor i podignite imunološki sistem zdravim sezonskim namirnicama

- Načini konzumiranja povrća i voća treba da budu različiti. Možete pripremati sveže sokove od voća ili kombinacije voća i povrća. Uz dodatak malo badema ili jogurta pripremićete kompletan obrok i to je najzdraviji način unošenja svih nutritivnih elemenata. Odlično je da se jedan dan nedeljno, pa čak i dva, samo tako hranite. Ostalih dana možete zameniti jedan ili dva obroka svežim sokovima. Izaberite aparat koji ne izbacuje pulpu i celulozu - savetuje nutricionistkinja.

Ovo su njene ideje kako da maksimalno iskoristite mlado voće i povrće...

Sremuš

Divljem belom luku sezona traje oko mesec dana. Napravite salatu od sremuša sa mladim sirom ili sa malo pavlake. Minerali koje sadrži, posebno gvožđe, uz pomoć kalcijuma iz sira najbrže će podići nivo gvožđa, a organizam i ćelije maksimalno će iskoristiti sve hranljive vrednosti.

Jednom nedeljno se ceo dan hranite sokovima od svežeg voća i povrća

Spanać

Mladi spanać opravdano je zauzeo svoje mesto kao najpoželjnije prolećno povrće. Bogat je mineralima i vitaminima, a mlad je posebno lepog i prijatnog ukusa. Pripremite salatu od svežeg spanaća uz maslinovo ulje, ačeto balzamiko i po želji malo mladog luka i paradajza. Dobićete izuzetno hranljiv, a lagan obrok. Ako želite da ga skuvate, zaboravite stare načine pripreme. Dovoljno je da stavite malo kvalitetnog ulja u sud, zagrejete na srednjoj temperaturi, dodate svež, opran spanać i okrećete. Brzo će se smanjiti jer su listovi nežni kao kod zelene salate. Ostavite da boja ostane intenzivno zelena. Dodajte beli luk pri kraju i poslužite. Gvožde i ostali minerali iz spanaća najbolje stižu do ćelija ako ga kombinujete sa sirom ili pavlakom zbog kalcijuma ili sa jajima. Možete kuvati i lagane brze čorbe.

Termička obrada povrća

Prolećno povrće se brzo priprema i najvažnije je da ga ne kuvate, pečete i pržite dugo jer tada gubi vitamine. Kratka brza termička obrada je najpravilniji način pripreme. Koristite kvalitetna hladno ceđena ulja, morsku so i sveže začinske trave. Dobićete ukusan obrok koji će osnažiti imunološki sistem, detoksikovati organizam i dati vam puno energije, kaže Branka Mirković.

Zelje

Zelje ima sličnu nutritivnu vrednost kao spanać. Pripremajte lagane brze čorbice sa pavlakom, sirom ili jajima. Promenite način kuvanja - ne zavijajte sarmice jer tako ubijate sve hranljive vrednosti. U prodinstano meso dodajte iseckane listove zelja i kratko kuvajte. Poslužite uz kiselo mleko. Pripremićete brz i ukusan obrok.

Tivice i plavi patlidžan

Mlade tikvice su pune tečnosti, imaju malo kalorija i nutritivno su kvalitetno povrće neutralnog ukusa. Birajte manje plodove jer su mlade i imaju manje semenki. Nove sorte plavog patlidžana nisu gorke i mogu se koristiti sa korom kao i tikvice. Odlično primaju druge ukuse i uglavnom se kombinuju sa drugim povrćem. Zaboravite na pohovanje. Isecite komade tikvica, plavog patlidžana, mladog luka i paradajza. Brzo propržite u voku ili stavite u pleh, malo posolite, stavite ulje, sve promešajte i prepecite u rerni. Možete ih grilovati u gril tiganju.

Mlade krompiriće kratko obarite, prosušite i pržite na malo ulja

Keleraba

Keleraba je vrsta kupusa, veoma bogata vitaminima i mineralima. Odlična je za organe za varenje. Konzumirajte je svežu, narendanu kao salatu, kuvajte čorbe, a možete je pripremiti i kao varivo. Osnovno pravilo je da se kratko kuva. Čim omekša, skonite je sa izvora toplote.

Kupus

Mladi kupus je poznat kao lek. Sok od kupusa leči i preventivno utiče na organe za varenje, izvlači temperaturu, a bogat je i nežnim vlaknima, tako da pomaže kod opstipacije. Cedite sokove u procecorima koji nemaju otpad, pravite salate, kratkotrajno ga dinstajte na srednjoj temperaturi, kuvajte čorbe ili variva. Dobro je dodati paradajz, mladi luk crni i beli, papriku i nije potrebno da ga kuvate sa mesom.

Shutterstock

Mladi krompirići

Jedite ih sa korom jer se najvredniji sastojci nalaze u kori i ispod kore. Najbolje je da ih kratko obarite, prosušite i pržite na malo ulja. Ovako pripremljeni krompirići neće upiti mnogo masnoće. Pospite ih svežim začinskim biljem i dobićete izvanredan ukus.

Napravite salatu od sremuša sa mladim sirom ili sa malo pavlake

Mlada šargarepa je izvor minerala i vitamina, a bogata beta-karotenom, koji je odličan za vid, jača kožu, kosu i nokte, ali i priprema kožu za sunce. Najbolje je da se jede sveža, kao sok ili uz kombinaciju sa drugim povrćem, kao salata. Možete je i kratkotrajno pržiti, blanširati, ali izbegavajte dugotrajno kuvanje.Šargarepa

Svež peršun, mirođija i list celera

Začinske trave su bogate vitaminima i mineralima i pomažu u varenju hrane. Koristite ih sveže u salatama ili šejkovima od povrća, ili kao dodatak jelima. Dodajte ih na kraju da se osete mirisi i ukusi.

PIJAČNI BAROMETAR

*sremuš: 20 dinara/veza
*spanać: 80 dinara/kg
*zelje: 30 dinara/veza
*tikvice: 160 dinara/kg
*plavi patlidžan: 180 dinara/kg
*keleraba: 60 dinara/komad

*kupus: 60 dinara/kg
*mladi krompirići: 140 dinara/kg
*šargarepa: 50 dinara/kg
*jagode: 280 dinara/kg
*peršun: 30 dinara/veza
*mirođija: 30 dinara/veza
*celer: 150 dinara/kg

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija