• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.Lazović

23.04.2016

22:40

NARODNA MEDICINA: Sve tajne žutog cveta!

Ljubav

NARODNA MEDICINA: Sve tajne žutog cveta!

Podeli vest

Maslačak se odvajkada upotrebljava za ishranu i lečenje. Blagotvoran je kao lek za jetru, rastvara kamen u žuči, reguliše metabolizam, čisti krv... Ukusan je u salati, a čaj neguje lice

Svako dete zna kako izgleda maslačak. Međutim mali broj ljudi je svestan da je baš ova biljčica žutih cvetova koja raste svuda izuzetno lekovita. Maslačak kao lek prvi put se spominje u zapisima arapskih lekara u desetom i jedanaestom veku. Ova biljka se danas u mnogim krajevima sveta upotrebljava za ishranu i lečenje.

Cela biljka je jestiva (koren, stabljika, listovi i cvet), tako da ima puno narodnih recepata na čijem spisku se nalaze neki delovi maslačka. Koren maslačka se u velikoj meri koristi u Aziji, a ova biljka se uzgaja u Indiji kao lek za jetru (disfunkcija jetre, ciroza, hepatitis i slično). Osim toga, maslačak se upotrebljava za lečenje infekcija, virusa, oteklina, zadržavanje vode u organizmu. Mnoga istraživanja su pokazala da maslačak stimuliše protok žuči i da ima blagi diuretički efekat. Ova biljka pročišćava mokraćne puteve pa ima blagotvorno dejstvo na bešiku i bubrege.

Ipak, budite obazrivi, maslačak koji ćete konzumirati mora da bude ubran van grada, u nezagađenom, prirodnom okruženju!

POJAČAJTE LJUBAVNE ŽELJE Prirodne vijagre!

Protiv dijabetesa

Mnogi savremeni lekari danas preporučuju maslačak za detoksikaciju jetre posebno kod upotrebe sintetičkih lekova. Maslačak smanjuje nivo holesterola u krvi, podstiče apetit i varenje hrane.
Listovi maslačka sadrže A, C, D i vitamine B kompleksa, zatim gvožđe, magnezijum, cink, kalijum, kalcijum, mangan, bakar...

Od svežih cvetova maslačka pravi se sirup ili med protiv kašlja

Zbog brojnih hranljivih materija koje u sebi sadrži, lišće maslačka se obično preporučuje kao dodatak ishrani za trudnice i žene u postmenopauzi, najčešće u obliku salate. Salata od listova maslačka je ukusnija ukoliko se pravi pre cvetanja biljke jer kasnije listovi mogu dobiti gorak ukus.

Sveže stabljike maslačka mogu čak rastvoriti kamen u žuči, regulišu metabolizam, pročišćavaju krv, želudac. Narodna medicina preporučuje stabljike maslačka kao pomoćno sredstvo za lečenje šećerne bolesti.

Od svežih cvetova maslačka pravi se sirup ili med protiv kašlja i mast koja se, između ostalog, upotrebljava za lečenje hemoroida.

CRVENI LUK Moćan lek za štitnu žlezdu

Čajevi od korena

Čaj od korena maslačka vekovima unazad upotrebljavao se za negu lica i ispiranje očiju.
Poznato je da se u Hercegovini neuhranjenim osobama posebno preporučuje salata od svežeg, sasvim mladog lišća i korena maslačka, isečenog na tanke listiće, u koje su dodati limun i ulje. Ovakva salata ili čist sok deluju izvanredno na krvotok i popravljanje krvne slike, kao i na čišćenje organizma od nataloženih toksina.

Čaj od suvog usitnjenog korena najčešće se priprema. Jedna kašika korena stavi se u dva decilitra vode i kuva na laganoj vatri nekoliko minuta. Zatim se posle 15 minuta procedi i pije tokom dana nezaslađen, ili zaslađen pravim domaćim medom.

Upotrebljava se za lečenje infekcija, virusa, oteklina, zadržavanja vode u organizmu

Čaj od listova takođe je veoma zdrav. Da bi se pripremio potrebna je šaka finih listova, prethodno opranih i sitno iseckanih. Za čaj se uzimaju dve kašičice ovako spremljenih listova i preliju sa četvrt litra vrele vode. Ostavi se pokriven da odstoji petnaest minuta, a kada čaj postane mlak, nezaslađen se pije u malim gutljajima. Da bi se postigao pravi efekat, po šolja čaja treba da se pije ujutru, u podne i kasno popodne. Čaj uvek treba da se pripremi svež. Ukoliko se nema vremena za pripremu čaja, ubrani listovi mogu da se operu i sitno iseku, a zatim pospu na parče hleba namazanog maslacom i pojedu.

RECEPTI

Salata od maslačka
Za salatu treba nabrati dve šake finih listova maslačka, oprati u mlakoj vodi i ostaviti da se osuše na kuhinjskom papirnom ubrusu. Za marinadu pomeša se četiri do pet kašika maslinovog ulja sa dve kašike jabukovog sirćeta ili dve kašike limunovog soka. Sve se zatim posoli, pobiberi i doda malo meda.

PRVA POMOĆ ZA TRUDNICE Kad ne sme lek, dobar je med!

Čaj od korena maslačka vekovima unazad upotrebljavao se za negu lica i ispiranje očiju

Maslačkov sirup
Tri do četiri pune šake svežih cvetova maslačka preliti sa dve litre provrele vode i prokuvati. Zatim procediti i dok je još topla tečnost dodati 1 kg žutog šećera ili meda, kao i sok od limuna. Sve to ukuvati na laganoj vatri, stalno mešajući dok se ne dobije gustina. Dobijeni sirup, koji se gotovo i ne razlikuje od meda, sipa se u staklene tegle. Ovaj sirup jača i pročišćava organizam, reguliše varenje, jača apetit. Uzima se po jedna kašika pre svakog obroka, a teglu uvek treba dobro zatvoriti.

Delotvorni sok
Za lečenje stomačnih tegoba i hemoroida narodni lekari preporučuju sok od maslačka. Ovaj napitak priprema se tako što se samelju listovi i koren tek ubrane biljke, a onda se iz samlevene mešavine iscedi sok. U čašu mleka sipaju se dve kašičice soka, zasladi se medom i pije dvadeset dana, ujutro na prazan želudac.

Za poboljšanje rada jetre
Potrebno vam je po 50 grama korena maslačka, cikorije i nane. Sve biljke pomešati pa jednu supenu kašiku smeše preliti sa 250 ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji 20 minuta. Procediti i popiti nezaslađeno pola sata pre jela. Dnevno popiti dve do tri šolje čaja. Kura traje mesec dana.

REŠAVA SVE STOMAČNE PROBLEME Ovu biljku uvek treba da imate u kući!

Čajna mešavina za detoksikaciju
Za ovu mešavinu potrebno vam je po 50 grama korena i listova maslačka, kleke i rastavića. Sve biljke pomešajte pa dve supene kašike mešavine prelijte sa 600 ml hladne vode, zagrevajte do ključanja, pustite da blago vri dva minuta poklopljeno. Skinite sa šporeta i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte u toku dana, nezaslađeno u manjim gutljajima.
Za više informacija možete pogledati www.snagabilja.rs.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija