• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.04.2016

09:52

OTROV KOJI UNIŠTAVA SRCE 5 namirnica koje kardiolozi nikad ne bi okusili!

Ljubav

OTROV KOJI UNIŠTAVA SRCE 5 namirnica koje kardiolozi nikad ne bi okusili!

Podeli vest

Kardiolozi u svojoj ishrani izbegavaju hranu i pića koja obiluju šećerom, nezdravim masnoćama, solju i konzervansima, jer ona negativno utiče na srce i kardiovaskularni sistem

Shodno tome, oni nikad ne bi pojeli ili popili sledećih pet jela i pića!

1. Crveno meso

"Izbegavam crveno meso koliko god je to moguće, jer je meso u, na primer, hamburgerima vrlo posoljeno. Na zapadu smo "trenirani" da jedemo hranu koja povećava rizik od srčanih udara, gojaznosti i dijabetesa. Važno je naći zdravu ravnotežu u hrani, a ja zato izbegavam crveno meso", kaže dr Ronald J. Šib, kardiolog iz CentraReetekin Longevity.

"Izbegavam debele i masne odreske crvenog mesa, a ako ipak jedete ovu hranu, poželjno je da odstranite višak masnoće", predlaže dr Robert Kloner iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Hantington.

2. Prerađeni suhomesnati proizvodi

"Definitivno se držim podalje od mesnih prerađevina poput slanine, hot-dogova i drugih proizvoda koji imaju velike količine soli i konzervansa", kaže dr Dženifer Hajte, profesorka medicine na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku.

Sa njom se slaže i dr Nica Goldberg, direktorka ženskog zdravstvenog centra "Džoan H. Tiš", koja smatra lošim ićureće salame, iz potpuno istog razloga.

"Ako želite da jedete sendvič sa ćuretinom, ispecite komad ćuretine i stavite ga između dve kriške hleba, ne kupujte šunke", istakla je ona.

3. Slatka peciva i kolači od lisnatog testa

"Ova vrsta proizvoda sadrži mnogo šećera i hidrogenizovanih masti, a nema gotovo nikakvu hranljivu vrednost. Slatka peciva i kolači od lisnatog testa povećavaju nivo lošeg holesterola, a šećer može da poremeti rad jetre, izazove insulinsku rezistenciju i metaboličke poremećaje poput dijabetesa tipa 2. Da li je pecivo iz pekare vredno rizika?" pita se dr Adam Splaver.

4. Hrana koja sadrži previše mlečnih masti

"Pokušavam da izbegavam tešku hranu sa mnogo zasićenih masti, mleka, pavlake ili sladoleda sa velikom količinom masti", kaže dr Robert Kloner.

"Izbegavam kremastu hranu sa dodatkom maslaca i ma koliko da ga volim, držim se podalje od sira", dodao je drRonald J. Šib.

5. Gazirana pića

"Ispijanje gaziranih pića može da ima ozbiljne posledice po organizam. Ona povećavaju rast insulina, što dovodi do povećanja težine i može da izazove razne metaboličke poremećaje. Uz šećer, ovakva pića sadrže i fosfornu kiselinu, koja podstiče osteoporozu. Ništa bolje nisu ni dijetalna gazirana pića, a nedavne studije potvrdile su da i ona mogu da izazvovu gojenje", rekao je kardiolog Adam Splaver.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija