• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: dailymail.co.uk/informer.rs

28.04.2016

17:09

NIJE DOVOLJNO PROBUŠITI KAŠIKU! Saznajte da li jedete previše!

Ljubav

NIJE DOVOLJNO PROBUŠITI KAŠIKU! Saznajte da li jedete previše!

Podeli vest

Mnogi će vam reći da je dovoljno da probušite kašiku, kako biste smršali, ali je to teže nego što na prvi pogled izgleda

Retko ko zna kolike su zapravo zdrave porcije određenih namirnica. 

Recimo, u jednom obroku dovoljno je pojesti 120 grama mesa, dok je za užinu više nego dovoljan samo jedan keks. 

Olakšaćemo vam kombinovanje namirnica u obrocima tako što ćemo za svaku grupu navesti prave porcije.

1. Crveno meso

Jedna šnicla ne bi trebalo da bude veća od veličine vašeg dlana, a ako hoćete da budete precizni, porcija mesa za ručak ili večeru treba da ima 120 grama. 

PREVENTIVNO DEJSTVO! Mediteranska ishrana u borbi protiv bolesti srca!

Toliki komad ima oko 162 kcal i 5,4 grama masti.

2. Riba

U jednom obroku treba da pojedete do 130 grama, a ako je reč o masnijoj ribi poput lososa, unećete 271 kcal i 18,8 grama masti. 

Zdrava ishrana podrazumeva da se riba na vašem jelovniku nađe barem dva puta nedeljno.

3. Testenina

Dovoljno je 70 grama nekuvane testenine za jedan obrok. Iako to deluje kao mala količina, kuvanjem se udvostručuje. Birajte integralnu testeninu koje će vaše telo bolje iskoristiti, a u ovoj količini unećete oko 247 kcal po obroku.

4. Krompiri

Porcija krompira treba da ima nešto više od 200 grama, što je jednako jednom srednjem krompiru. Tako ćete obroku dodati 172 kcal.

5. Povrće

U svakom obroku treba da se nađe barem 80 grama povrća. Izuzev krompira, šargarepe i drugog korenastog povrća, možete slobodno i povećati ovu količinu. Ako ne možete da ocenite koliko treba da pojedete, napunite polovinu tanjira zdravim zelenišem, paprikama, paradajzom ili drugim povrćem po izboru.

ISHRANA BEZ MESA! Evo zašto je nemoguće u potpunosti biti vegeterijanac!

6. Voće

Porcija voća treba da ima oko 80 grama. To je oko dve šake bobičastog ili isečenog voća. Budite oprezni sa unosom slatkih plodova, jer neki sadrže mnogo šećera, a time i kalorija, pa je lako preterati s unosom.

7. Čips

Ponekad sebi treba dozvoliti i uživanje u nezdravim namirnicama, kakav je čips, ali kad je to slučaj, ne treba pojesti više od 30 grama. To je prosečno malo pakovanje, koje će vam dati 153 kcal i 7,6 grama masti.

8. Keks

Jedan keks bez ikakvog fila može imati oko 70 kcal i ne bi trebalo da pojedete više od toga, ukoliko vodite računa o svom zdravlju.

9. Sir

Jedna porcija sira treba da ima oko 30 grama. U tome ćete dobiti oko 125 kcal. Da biste uneli preporučenu dozu kalcijuma, dnevno pojedite tri porcije mlečnih proizvoda.

10. Čokolada i kolači

Trideset grama je prava mera za čokoladu, što je oko jednog “reda” čokolade od 100 grama. 

Time ćete uneti 159 kcal i 8,9 grama masti.

ŠEĆER JE KAO DROGA! Preterana konzumacija slatkog ima uticaj kao kokain!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav
Politika

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav

Ambasador Ruske federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je večeras da bi Rezolucija o Srebrenici mogla da otvori "Pandorinu kutiju", ali i da je veoma važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio prisutan danas na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju Unmika o situaciji na Kosovu i Metohiji.

22.04.2024

23:44

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20