• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta/Informer.rs

29.04.2016

09:44

MANJE ŠTETNE Elektronske cigarete dobar način za odvikavanje od pušenja!

Ljubav

MANJE ŠTETNE Elektronske cigarete dobar način za odvikavanje od pušenja!

Podeli vest

Elektronske cigarete mogu biti od koristi za javno zdravlje, pa bi zato pušače trebalo uveriti u to i podstaći ih da ih koriste, jer su mnogo bezbednije od tradicionalnih cigareta, zaključak je izveštaja o efektima upotrebe e-cigareta na smanjenje pušenja, koje je danas objavio Kraljevski koledž lekara (RCP) u Velikoj Britaniji

Da bi se sprečile bolesti izazvane pušenjem autori istaživanja podržavaju osmišljavanje altrenativnih strategija, koje mogu dovesti do smanjenja štetnosti duvanskih proizvoda.

U izveštaju se naglašava da, na osnovu dostupnih dokaza, ne može da se tvrdi da je korišćenje elektronskih cigareta "ulazna kapija" za svet pušača, čak naprotiv. Na osnovu istraživanja sprovedenog u Velikoj Britaniji utvrđeno je da elektronske cigarete konzumiraju oni koji koriste ili su koristili duvan.

Navodi se i da e-cigarete nisu značajnije privukle odrasle ljude, koji nikad nisu pušili, niti podstakle mlade da počnu da puše. Elektronske cigarete uglavnom koriste pušači i njihova konzumacija može dovesti do prestanka pušenja. Tako posmatrano, elektronske cigarete su zapravo kapija za ulazak u svet nepušača, konstatuje se.

U izveštaju se ne poriče potencijalni rizik od dugotrajne upotrebe elektronskih cigareta, ali podaci pokazuju da postoji najviše pet odsto rizka u odnosu na zavisnost koju izazivaju tradicionalne cigarete.

Tim lekara koji je radio na ovom izveštaju smatra da je neophodno da i ova oblast bude zakonom regulisana, ali sugerišu da regulativa ne bi trebalo da koči razvoj i upotrebu elektronskih cigareta. Regulatorna strategija bi trebalo da ima izbalansiran pristup, kako bi se osigurala bezbednost proizvoda i omogućilo pušačima da koriste elektronske umesto tradicionalnih cigareta.

Najnoviji izveštaj Kraljevskog koledža lekara, koja se još od 1962. godine zalaže za prevenciju pušenja, zaključuje da i pored potencijalnih rizika proizvodi smanjene štetnosti imaju veliki potencijal za napredak ka društvu bez duvanskog dima.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija