• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

30.04.2016

09:46

POSLE 157 GODINA Big Ben uskoro neće zvoniti!

Ljubav

POSLE 157 GODINA Big Ben uskoro neće zvoniti!

Podeli vest

Čuveni londonski zvonik Big Ben će posle 157 godina gotovo neprekidnog rada utihnuti na nekoliko meseci, zbog neophodne popravke koja će koštati 29 miliona funti

Britanski parlament saopštio je danas da će sledeće godine početi trogodišnji projekat obnavljanja zvonika i Elizabetine kule u kojoj je smešten, na jednom krilu Vestminsterske palate, preneo je Bi-Bi-Si.

Sat, ipak, neće biti zaustavljen sve vreme dok budu trajli radovi, nego samo na nekoliko meseci kako bi se uradilo osnovno održavanje mehanizma sata. Takođe će biti razmotreno da li bi rad zvona mogao da utiče na ostale radove, pa bi u tom slučaju zvona mogla da zvone samo za važne događaje.

Tokom obnove će možda biti zamenjene crno-zlatne boje sata bojama iz viktorijanskog doba, kada je, kako se veruje, sat bio zelene i zlatne boje. Na sajtu Parlamenta navodi se da je potrebna hitna popravka i da bi sat mogao da padne ako problemi ne budu ubrzo rešeni.

Izgradnja kule, visoke 96 metara, trajala je 13 godina i završena je 1856. godine, a do Vestminstera je dopremljena rekom. Sat je počeo da radi 1859. godine, a njegova zvonjava se uživo prenose na jednom od kanala Bi-Bi-Si radija.

Ime Big Ben se odnosi na zvono, teško 13,5 tona, ali je naziv postao uobičajen za sat i celu kulu.

Kulu, koja je pre nekoliko godina dobila ime po kraljici Elizabeti Drugoj, svake godine poseti oko 12.000 ljudi. Na kuli će biti popravljene pukotine, krov, zvonik i okvir koji drži zvona i unapređeni bezbednosni standardi.

Takođe će biti napravljen lift u jednom od ventilacionih otvora, kako bi se ubrzala eventualna evakuacija povređenih ljudi i poboljšao pristup za invalide koji ne mogu stepenicama da dođu do vrha tornja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija