• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blicžena/informer.rs

05.05.2016

19:09

BROJNE PREDRASUDE 10 najvećIh zabluda o raku dojke!

Ljubav

BROJNE PREDRASUDE 10 najvećIh zabluda o raku dojke!

Podeli vest

Rak dojke najčešće je maligno oboljenje kod žena o kojem se još ne zna dovoljno, pa njegovo otkrivanje i lečenje otežavaju brojne predrasude.

Prenosimo deset najčešćih zabluda o raku dojke iz knjige „Rak dojke: zablude i činjenice“, koju su napisale prof. dr Eva Singltari, hirurg, i Alis Džudkins, viša medicinska sestra, obe iz Univerzitetskog centra za rak dojke „Dr Anderson“ u Teksasu. Knjigu je kod nas izdao Ženski centar iz Užica.

1. Žene koje u porodici nemaju obolele od raka dojke ne mogu da dobiju ovu vrstu raka
NETAČNO!

Više od 75 odsto žena s rakom dojke nema pozitivnu porodičnu anamnezu, tj. rak u porodici. Ipak, žene koje imaju majku ili sestru s rakom dojke imaju od dva do četiri puta veći rizik da obole. Naime, žene koje imaju mutirane gene koji se povezuju sa rakom dojke (BRCA1) treba često pratiti, čak i kad nemaju tumor, kako bi se bolest otkrila u ranoj fazi, kada može u potpunosti da se izleči. Operacija može da se radi i preventivno, dok još nema tumora. Ženama koje nose gene za rak dojke, a završile su sa rađanjem, treba ponuditi preventivno uklanjanje jajnika jer se kod naslednog oblika bolesti često javlja i rak jajnika.

2. Uzimanje estrogena uzrokuje rak dojke
TAČNO!
Nema potvrda da estrogen u antibebi pilulama i onaj koji se daje kao supstituciona terapija kod žena posle menopauze uzrokuju rak dojke. Međutim, ako rak već postoji, estrogen može da stimuliše njegov rast.

ŽENE, IDITE NA PREGLEDE! Svetski dan borbe protiv raka jajnika!

3. Mamografija je bolna i može da našteti dojci
NETAČNO!
Tokom mamografskog pregleda dojka je pritisnuta, ali to nije ni bolno ni štetno za dojku. Oseća se samo nelagodnost, ali ako se mamografija radi posle menstruacije, pregled je manje neprijatan jer je dojka tada nije toliko osetljiva. Mamografski snimak može da otkrije bolest na vreme, kada tumor može uspešno da se operiše.

4. Odstranjivanje cele dojke bezbednije je od segmentne mastektomije, koja podrazumeva odstranjivanje tumora i velikog dela okolnog tkiva
NETAČNO!
Procenat preživljavanja isti je kod pacijentkinja kojima je odstranjena cela dojka i kod onih kojima je odstranjen deo dojke.

Public

5. Ženama koje imaju porodičnu anamnezu najbolje je odstraniti celu dojku
NETAČNO
Odluka o tome kakva će se operacija raditi zavisi od stadijuma bolesti i telesne građe žene, a ne od porodične anamneze. Izuzetak je postojanje mutiranog gena BRCA1. Da bi se uradila poštedna operacija, kod koje se odstranjuje deo dojke, ona mora da bude dovoljno velika da se izvadi tumor i deo tkiva oko tumora.

OBRATITE PAŽNJU Znakovi koji mogu biti prvi simptomi raka!

6. Ako se jednom odstrane limfni čvorovi iz pazuha, ruke će uvek oticati

NETAČNO!
Neke žene imaju otok na ruci na strani gde im je rađena operacija. Ukoliko je operacija bila manje radikalna i žena se posle operacije pridržava uputstava lekara o radu sa rukom, otoci će biti ređi.

7. Zračna terapija gori i uništava kožu u predelu dojke
TAČNO!
Iks-zraci, koji se koriste za zračenje dojke, mogu prouzrokovati privremeno crvenilo kože slično opekotinama od sunca. To se može smiriti mazanjem hidratantnih krema.

8. Žene koje su zračene ne treba da imaju blizak fizički kontakt s familijom i prijateljima jer mogu da ih ozrače
NETAČNO!
Iks-zraci, koji se koriste za zračenje dojke, ne zadržavaju se u telu, tako da žena koja je bila na zračenju ne treba da izbegava druge ljude.

9. Žena koja je lečena od raka dojke treba da izbegava trudnoću
NETAČNO!
Žene koje su izlečene i koje više nisu na tretmanu hemioterapijom i zračenjem ne moraju da izbegavaju trudnoću. Uspešnu trudnoću mogu da iznesu čak i žene kod kojih je rekonstrukcija dojke rađena tako što se jedan režanj uzima sa trbuha.

10. Hemioterapija se daje samo ženama kod kojih se rak dojke raširio
NETAČNO!
Hemioterapija se daje i ženama s rakom dojke u ranoj fazi. To obično povećava šanse za preživljavanje i smanjuje mogućnost ponovnog javljanja bolesti. Hemioterapija se ponekad daje i pre operacije da bi se smanjila veličina tumora.

PREVENCIJA NA PRVOM MESTU! Tek 23 odsto obolelih žena od raka dojke otkrije bolest na vreme!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija