• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.05.2016

12:52

FARMACEUTSKA PREVARA VEKA? Da li su probiotici jedna velika šarena laža?!

Ljubav

FARMACEUTSKA PREVARA VEKA? Da li su probiotici jedna velika šarena laža?!

Podeli vest

Naučnici s Univerziteta u Kopenhagenu izneli su tvrdnju da je preventivno uzimanje probiotika, odnosno takozvanih “dobrih bakterija” jedna velika šarena laža

Već godinama se sa svih strana dobre, probiotičke bakterije preporučuju u svakoj prilici. Osim toga što bi ih trebalo piti uz antibiotike ili kad imamo stomačne probleme, kažu da bi ih trebalo uzimati i kad smo zdravi: na letovanju, jer jačaju imunitet, pomažu u mršavljenju… Ali, da li su fermentisane namirnice, poput jogurta, kiselog kupusa ili turšije, pa čak i laktobacili u kapsulama zaista toliko zdrave?

Kako tvrde danski naučnici, nakon što su pažljivo izučili sedam različitih studija o navodnoj blagotvornosti probiotika, ne postoji dokaz da su laktobacili na bilo kakav način izmenili crevnu floru zdravih ljudi. Po njihovim rečima, ni namirnice dobijene vrenjem, ni suplementi s mlečnim bakterijama nemaju ama baš nikakvo dejstvo na naše telo.

ELIMINIŠITE OTROVE! Detoksikacija ne mora da bude muka!

Postoje jasni dokazi da probiotici mogu da pomognu kod neravnoteže u crevnoj flori kod bolesnih ljudi. Međutim, kod zdravih, njihov učinak je ništavan - kazao je profesor Olaf Pederson, autor istraživanja, prenosi Independent.

Ako niste znali, probiotici su živi mikroorganizmi, često označeni kao "dobre bakterije", koji se dodaju namirnicima. Laktobacili pretvaraju šećer u mlečnu kiselinu zbog čega ta hrana ima specifičan sveži kiselkasti ukus.

- U neke namirnice se dodaju, a prirodno se fermentiše jogurt, kiseli kupus i kefir. Iako su je ova hrana definitivno zdrava, sami probiotici ne igraju veliku ulogu. Štaviše, za tvrdnje da "sprečavaju bolesti" nema nikakvih osnova - tvrde danski naučnici.

POMOZITE SVOM ORGANIZMU! Uz ove namirnice sprečićete mnoge bolesti!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija