• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Independent/Informer.rs

21.05.2016

13:56

NA KORAK DO LEKA: Naučnici izbrisali HIV iz živog tkiva!

Ljubav

NA KORAK DO LEKA: Naučnici izbrisali HIV iz živog tkiva!

Podeli vest

Naučnici su prvi put uspeli da uklone DNK iz HIV-a koji se nalazio u živom tkivu, što otvara mogućnost za razvoj prvog pravog leka protiv ovog virusa

Trenutno lečenje bolesti podrazumeva upotrebu lekova koji suzbijaju broj virusa u organizmu, tako da imuni sistem može da se bori protiv njih, ali sada su američki naučnici uspeli da uklone DNK iz najčešćeg soja – HIV-1 – iz nekoliko organa inficiranih miševa i pacova. 

Isti tim je u aprilu uspešno eliminisao virus iz ljudskih ćelija u laboratoriji, ali rad objavljen u časopisu Nature Gene Editing otkriva da su isto uspeli i kod živih životinja.

SEKS RULET ŽURKE! Umesto metka, neko od učesnika je HIV pozitivan, a da to ostali ne znaju! 

Kod postojećih terapija HIV-a, u slučaju komplikacija, virus može brzo početi da se razmnožava i dovesti do razvoja side. 

Ovog puta, istraživači su koristili posebno adaptiran virus, kako bi dostavili sistem za menjanje genoma do ćelija.

ZABRANJENO REKLAMIRANJE LEKA KOJI SVI KORISTIMO! "Kafetin" u sebi sadrži drogu?! 

- Sposobnost rAAV sistema da prodre do mnogih organa u kojima se nalazi genom HIV-1 i izmeni DNK virusa je važan pokazatelj da ova strategija može sprečiti i reaktivaciju virusa iz latentno inficiranih ćelija i potencijalno služiti kao lek za pacijente s HIV-om
- kaže vođa istraživanja profesor Kamel Kalili iz Templ univerziteta.

SIMPTOMI MOGU DA ZAVARAJU Kako da prepoznate infekciju kandidom! 

Ipak, on i njegove kolege se ne usuđuju da nagađaju da li će se i kada njihova tehnika primenjivati u lečenju pacijenata. Plan je da se to dogodi u narednih nekoliko godina, ali je prethodno potrebno proveriti njenu delotvornost i bezbednost kod krupnijih sisara, kako bi bilo odobreno i testiranje na ljudima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija