• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: žena.rs/informer.rs

23.05.2016

20:02

SLUŠAJTE SVOJE TELO: Evo šta vam organizam poručuje!

Ljubav

SLUŠAJTE SVOJE TELO: Evo šta vam organizam poručuje!

Podeli vest

Da bi utolili žeđ, najbolje je posegnuti za čašom obične negazirane vode

Ali ovaj prirodni izvor zdravlja mnogi često zaboravljaju da uvrste u svakodnevnu rutinu, i tako prave veliku štetu svom telu.

Evo nekih od znakova da vašem telu nedostaje voda

1. Usta su vam suva

Najočigledniji znak žeđi manifestuje se kroz suvoću usta, jezika i usne šupljine. Ali ako vam su usta suva, znači da je vaše telo već dehidrirano. Da li ste ikada preterali u alkoholu, i sećate li se koliko ste potrebu imali za vodom jutro nakon toga? Treba slušati svoje telo i zadovoljiti njegove potrebe.

2. Koža vam je isušena

Koža je najveći organ, i treba mu mnogo vode da bi radio na valjani način. Isušena i nadražena koža jedan je od prvih znakova potpune dehidracije, koja potom može voditi do ozbiljnih posledica za telo. Uz to, nedovoljno vode smanjuje mogućnost tela da se znoji, i tako izbaci toksine iz organizma. 
"Ako ne obavljate malu nuždu barem 4 do 7 puta tekom dana, to je jasan znak da pijete premalo vode. "

3. Oči su vam suve

Nedostatak vode manifestuje se i kroz suvoću očiju, koje zbog toga postaju crvene. Nemogućnost vlaženja očiju posebno će stvoriti probleme osobama koje nose kontaktna sočiva.

4. Bole vas zglobovi

Hrskavica i leđni diskovi sadrže čak 80 odsto vode. Ako želimo da sprečimo neprijatno trenje kostiju prilikom  svakog koraka, skakanja, vežbanja i trčanja, treba piti odgovarajuće količine vode.

5. Smanjuje vam se mišićna masa

Mišići takođe sadrže značajne količine vode. Manje vode u telu automatski je povezano i sa smanjivanjem mišićne mase. Redovno ispijanje vode pre, tokom i nakon vežbanja daće telu gorivo da izdrži napore i smanjiti posledice treninga.

6. Osećate se umorno

Pospanost, umor i letargija dodatni su simptomi nedostatka vode u telu. Kada pijete neodgovarajuću količinu vode, telo je 'pozajmljuje' od drugih dostupnih organa zbog čega se osoba oseća loše, i sporije se oporavlja od bolesti. 
"Nedostatak vode u telu manifestuje se kroz suvoću usta i jezika, manjom potrebom za odlaskom na wc, ali i pojačanom gladi. "

7. Osećate napade gladi

Dehidriranost vara 'mozak', pa on šalje signale telu kako je gladno. Napadi gladi hvataju vas u svako doba dana i noći, a bude vas čak i iz sna. Ali konzumacija hrane bez odgovarajuće hidracije usporava metabolizam i podstiče stvaranje masnih zaliha na telu.

8. Muči vas probava

Gorušica je samo jedan od signala preterane količine kiseline u želucu kao posledice nedostatka vode. Voda vlaži probavni sistem, a odgovarajuće količine sprečavaju probleme u crevima, kao i pojavu zatvora.

9. Imate smanjenu potrebu za odlaskom na wc

Manjak vode u telu utiče i na vašu potrebu da obavljate malu nuždu. Ako ne idete na wc barem 4 do 7 puta tokom dana pijete premalo vode. Tamnija boja mokraće upućuje takođe da niste odgovarajuće hidrirani.

10. Pokazujte znakove preranog starenja

Nedostatak vode vidljiv je i na vašem licu. Budući da nedostatak vode utiče na suvoću kože, ista postaje izložena prevremenim borama, gubi elastičnost i rezultira pojavom koja je starija nego što bi hronološka trebala biti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija