• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tportal.hr

26.05.2016

10:54

VISITE NA FEJSU DOK RUČATE? Najviše se gojimo ako jedemo na ovaj način!

Ljubav

VISITE NA FEJSU DOK RUČATE? Najviše se gojimo ako jedemo na ovaj način!

Podeli vest

Mehaničko, nesvesno jedenje pogubno je za telesnu težinu, ističu autori članka objavljenog u Food Today na temelju naučnih studija i savetuju 'otvorite sva čula kako biste uživali više, a jeli manje'

 - Pre nego otvorite vrata frižideraa, najpre duboko udahnite i zapitajte se jeste li stvarno gladni? Ili ste možda žedni? Jeste li pod stresom ili se dosađujete. Dajte sebi vremena i dobro razvrstajte vaše stvarne potrebe i želje - savetuju autori u članku objavljenom u biltenu EUFIC (Evropsko veće za informaciju o ishrani). 

SVI SU ŠOKIRANI! Poznati lekar otkrio recept za lečenje SVIH BOLESTI!

U borbi protiv preteranog unosa hrane važna je i veličina tanjira, savetuju autori i takođe se pozivaju na rezultate istraživanja. Što je tanjir veći to će biti puniji, a veća pakovanja hrane u prodavnicama i veće porcije u restoranima kao i širi tanjiri za 30 posto povećaju količinu pojedene hrane, pišu autori. 

Za svesno jedenje potrebno je ukloniti sve izvore ometanja pažnje. Autori tako savetuju ljudima da pri jelu ugase televizor i sve uređaje s ekranom poput računara i mobilnog telefona kako im ništa ne bi odvraćalo pažnju s jela.

Nadalje, za konzumiranje hrane potrebno je izdvojiti barem dvadesetak minuta, pokazuju ispitivanja. 

 - Svaka distrakcija ometa percepciju atributa hrane, kao što su ukus, tekstura, izgled i usporava vreme potrebno da se mozgu dojavi osećaj sitosti koji nas podstiče da prestanemo da jedemo -  stoji u članku.

OSAM TIHIH SIMPTOMA RAKA! Nikad ne biste pretpostavili da ste bolesni!

Drugim rečima, svesno jedenje smanjuje mehaničko unošenje hrane, a to je naročito važno za osobe koje se bore protiv preterane telesne težine.

Šest studija koje su pratile rezultate takve intervencije pokazale su znatan gubitak kilograma kod osoba koje su preuzele načelo svesnog konzumiranja hrane.

 - Potrebna su i druga istraživanja da bi se razumeli psihološki, biološki i mehanizmi ponašanja koji utiču na taj proces - zaključuju autori. U očekivanju tih studija savetuju malene zalogaje i dugo, dugo žvakanje kao i prisutnost svih čula radi koncentracije na miris, na teksturu, na ukus, boje i opšti izgled hrane. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija