• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo.rs/informer.rs

29.05.2016

11:42

KOLIKO DUGO IH TRLJATE? Deset zabluda o higijeni zuba i usta!

Ljubav

KOLIKO DUGO IH TRLJATE? Deset zabluda o higijeni zuba i usta!

Podeli vest

Evo šta kažu stomatolozi - koje su najčešće zablude o oralnoj higijeni

1. Električne četkice za zube

- Električne četkice su prilično beskorisne, ako ne koristite pravu tehniku za pranje zuba - kaže stomatolog dr Tarik Idris, i dodaje da je potrebno samo da lagano spustite četkicu na zube.

- Ako pritežete, 'iglice' se savijaju i to nema nikakvog efekta.

2. Paste za izbeljivanje zuba

Iako mnogi posežu za ovim pastama kako bi im zubi bili lepši, stomatolozi upozoravaju da su neke od pasti za izbeljivanje zuba abrazivne, što znači da oštećuju zubnu gleđ, povećavaju osetljivost zuba. Osim toga, oštećenjem zubne gleđi zubi postaju sve tamniji, pa se zapravo postiže potpuno suprotan efekat.

BILO JU JE SRAMOTA DA PRIZNA: Lekari nisu ni slutili šta će pronaći u njenom stomaku!

3. Brzo ispiranje

Kada istrljamo zube četkicom i pastom, pogrešno je da usta baš odmah isperemo vodom, kažu stomatolozi. Na taj način vodom isperemo previše fluora, čime se umanjuje efikasnost paste za zube.

- Ako osećate potrebu da odmah isperete usta, upotrebite tečnost za ispiranje koja ne sadrži alkohol - savetuju dr Idris, i dodaje da ne bi trebalo da jedete najmanje pola sata nakon pranja zuba.

4. Grubo pranje

Neadekvatne tehnike pranja zuba mogu da vam donesu više štete nego koristi. Ako previše grubo trljate zube četkicom, oštetićete zubnu gleđ. Stomatolozi savetuju i da ne počinjete da trljate zube uvek od istog zuba.

DOKTORKA IZ CRNE GORE ŠOKIRALA JAVNOST: Čuvanje matičnih čelija je bacanje novca!

- Ako, recimo, uvek počinjete da perete zube u gornjoj vilici sa leve strane, tom delu ćete posvetiti najviše pažnje. Mnogima je dosadno pranje zuba, pa delu vilice koji traljaju poslednji, poklone najmanje pažnje - kaže dr Tarik.

Ovaj stomatolog napominje i da bi trebalo da zube trljate kružnim pokretima.

5. Tečnost za ispiranje

Tečnosti za ispiranje usta koje sadrže alkohol mogu da oštete zube, a studije su pokazale da je dugotrajno korišćenje ovih proizvoda povezano sa rakom grla. Dokazano je i da prekomerna upotreba ovih proizvoda - tri puta dnevno - predstavlja rizik za oralno zdravlje.

wikipedia.org

6. Čišćenje zuba koncem

Stomatolozi kažu da nepravilno korišćenje konca za zube može da dovede do povreda desni. Ako koristite konac za zube, budite pažljivi - trebalo bi da zube čistite laganim pokretima gore-dole.

PET NETAČNIH mitova o nezi kućnih ljubimaca!

7. Pranje zuba u pogrešno vreme

Ako perete zube u pogrešno vreme, odnosno nakon što ste jeli citrusno ili kiselo voće ili pili vino, znajte da to može dovesti do oštećenja. Kiselina koja se nalazi u ovom voću omekšava zubnu gleđ, pa ćete je lakše oštetiti četkicom. Umesto toga, sačekajte da prođe barem 30 minuta, kako bi se kiselina neutralisala u ustima.

8. Paste za zube bez fluora

Iako postaju sve popularnije, dr Idris tvrdi da nikako nisu dobre jer ne sprečavaju pojavu karijesa.

SEKS SKANDAL NA EVROSONGU Fotografije golog ruskog predstavnika obišle svet!

9. Tvrde četkice

Već znate da postoje tvrde i meke četkice za zube, a stomatolozi kažu da tvrde oštećuju gleđ i desni.

10. Pranje zuba na brzaka

Istraživanja pokazuju da čak 43 odsto ljudi zube pere samo 45 sekundi! To nije dovoljno za održavanje oralne higijene - stomatolozi savetuju da pranje zuba treba da traje najmanje dva minuta!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija