Public

17:30 Ljubav i zdravlje 0

zena.blic.rs/informer.rs | 03. 06. 2016.

ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU! Evo kako da napravite domaći kefir!

Ako želite da sami napravite domaći kefir to nije nimalo teško ali je važno da imate pravi recept

PRIRPEMA:

Sjedinite 0,5 litra mleka i jednu supenu kašiku zrnaca. Mleko može biti bilo koje (kravlje, kozje, nekuvano, kuvano) jedino je bitno da mleko ne bude toplo.  Bolje je da koristite mleko sa većim procentom masti, jer će kefir  tako biti gušći. Dobijena smesa treba da odstoji 24 sata u staklenoj ili plastičnoj posudi (tegli), na sobnoj temperaturi 21- 25 stepeni. 

ČUDOTVORAN NAPITAK! Evo zašto bi morali da pijete kefir svaki dan!

Posuda ne sme da bude metalna. Ukoliko je spoljana temperatura viša, proces vrenja će biti brži. Znak da je vrenje završeno je pojava surutke u tegli.

Pre ceđenja teglu zatvorite i polako promućkajte kefir. Procedite kroz plastičnu cediljku.

Dobijeni kefir treba da odstoji još oko 48 sati na sobnoj temperaturi. Ovim se postiže sekundarna fermentacija (nastaju vitamini, naročito iz grupe B, kao i folna kiselina koja je dobra za metabolizam gvožđa).

Kefir se može piti i nakon prvih 24 sata, ali će nutritivno biti nešto manje vredan.

Zrnca se nakon ceđenja povremeno isperu hladnom vodom, lagano, bez jakog mlaza i ponovo naliju sa pola litra mleka. Proces se ponavlja.

Umnožena zrnca se odstrane, koriste za pravljenje smutija... a mogu se koristiti i za dobijanje veće količine kefira. U tom slučaju dodaje se više mleka.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]