• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zadovoljna.hr

09.06.2016

11:21

SEDAM FENOMENALNIH razloga da ne bacate koru limuna!

Ljubav

SEDAM FENOMENALNIH razloga da ne bacate koru limuna!

Podeli vest

Limun je jedan od najrasprostranjenijih citrusa koji obiluje mineralima i vitaminima važnim za zdravlje

Uz popularna lekovita svojstva kiselog soka ne valja zanemariti ni njegovu žutu koru. 

Omekšava suvu kožu na laktovima

Rendanu koricu limuna pomešajte s 1 čajnom kašikom sode bikarbone, pa dodajte nekoliko kapi soka od limuna. Smesu izmešajte i nakon tuširanja, kada koža omekša, namažite laktove ili suva stopala ovom smesom i isperite.

Glavni sastojak pilinga za telo

Pola šoljice šećera pomešajte s rendanom koricom limuna, dodajte 1/8 šoljice maslinovog ulja i prirodni piling za telo je gotov. Piling koristite na mokroj koži trljajući kružnim pokretima celu površinu tela pa isperite pod mlazom tople vode.

Snižava holesterol i ima detoksikacijski učinak na organizam

Korica domaćeg neprskanog limuna izvor je antioksidansa, tačnije njena bela opna ili žuta kožica koja okružuje plod. Ona obiluje falvonoidima koji normalizuju nivo holesterola, a vrlo su učinkoviti i kao prirodni čistači organizma.

NAMIRNICE KOJE NAS ČINE LEPŠIM: Pojedi voćku i zablistaj!

Koricu limuna izrendajte i prelijte vodom, ostavite da odstoji par minuta pa procedite. U tečnost iscedite malo limunovog soka pa popijte ujutro na prazan želudac.

STRUČNJACI POTVRDILI: Ovo je najzdravije voće na planeti!

Za jačanje imuniteta

Limunova korica sadrži govoto dvostruko više vitamina od samog mesa ploda. Upravo zbog toga, koricu limuna nikada nemojte bacati već je zaledite i upotrebite izrendanu kao začin jelima i kao dodatak limunadi ili nekom drugom prirodnom soku.

Sredstvo za dezinfekciju kuhinjskih površina

Limunova korica ima antibakterijska svojstva zbog čega je idealna za dezinfekciju kuhinjskih pomagala. Preporučuje se za čišćenje kuhinjske daske za rezanje za koju se inače ne savetuje korišćenje agresivnih hemijskih sredstava. Dasku je potrebno preliti kipućom vodom i potom površinu istrljati s polovinom limuna.

Prirodno sredstvo za čišćenje mikrotalasne

Keramičku posudu napunite do pola s vodom i dodajte naseckanu koricu limuna. Zatim stavite u mikrotalasnu na najvišu temperaturu na oko 3 minuta kako bi se smesa zagrejala. Njena para očistiće tvrdokorne mrlje na mikrotalasnoj i neutralizovati eugodne mirise.

Uklanja kamenac

Kuvalo za vodu prepuno kamenca kao i površinu sudopera očistiće mešavina od limunove kore. U lončić stavite 3 decilitra vode i dodajte limunovu koricu, 2 kašičice sode bikarbone i 1 kašiku jabukovog sirćeta.

Čim proključa sklonite s šporeta i procedite, mešavinu sipajte u kuvalo za vodu ili prelijte po površinama prekrivenim kamencem. Ostavite da deluje 10 minuta i isperite u hladnoj vodi. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Petković iz Brisela: Priština donosi političke odluke koje imaju za cilj proterivanje Srba sa KiM! Naš predlog ocenjen kao konstruktivan!
Politika

Petković iz Brisela: Priština donosi političke odluke koje imaju za cilj proterivanje Srba sa KiM! Naš predlog ocenjen kao konstruktivan!

U Briselu, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, završen je sastanak delegacije Beograda predvođene direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem, u kojoj su i finansijski eksperti, sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i njegovim timom. Očekuje se da je glavna tema današnjih sastanaka u Briselu bila odluka takozvane centralne banke Kosova da zabrani upotrebu dinara na KiM.

18.04.2024

14:27

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija