• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: jutarnji.hr

11.06.2016

16:50

SEDAM SMRTNIH GREHOVA ZA PROBAVU! Zbog ovoga pravite sebi ozbiljne probleme!

Ljubav

SEDAM SMRTNIH GREHOVA ZA PROBAVU! Zbog ovoga pravite sebi ozbiljne probleme!

Podeli vest

Da li spadate među one ljude koji se nakon gotovo svakog obroka osećaju loše, teško i kao da nešto nije u redu? Imate problema s nadutošću, gorušicom i grčevima?

Ne brinite, niste jedini i ako ne patite od ozbiljnih zdravstvenih problema, nutricionisti imaju nekoliko jednostavnih saveta kako da želucu olakšate varenje.

PET MITOVA O STIDNIM DLAČICAMA! Žene u ovo ne treba da veruju!

Problemi sa želucem spadaju među najčešće zdravstvene probleme i čak ako nisu znak ozbiljnog oboljenja, mogu u velikoj meri da otežaju svakodnevni život. Nutricionistkinja Kasandra Barns je za Daily Mail objasnila da je sistem za varenje vrlo složen i da je važno da svaki njegov segment funkcioniše kako bi i probava u celosti radila bez problema. Međutim, čak i najsitnije promene u prehrambenim navikama mogu da pomognu ili odmognu.

1. Prejedanje

Prejedanje u svakom slučaju može da ima vrlo štetan efekat na sistem za varenje jer mu zadaje preveliki zadatak. Šona Vilkinson, takođe nutricionistkinja, kaže da konstantno prejedanje previše opterećuje probavu koja ne može da proizvede dovoljno kiseline i enzima za toliku količinu hrane. Ljudima koji su ipak skloni tome savetuje da se najedu do otprilike 80 odsto sitosti, pričekaju 20 minuta i onda, ako osećaju potrebu, dovrše obrok.

2. Nepravilno žvakanje

Možda svojoj deci neprestano ponavljate da je važno sažvakati hranu kako treba, a sami to ne sledite. Ali, to je jedan od glavnih razloga problema, posebno nadutosti.

"Ako ne žvačete pravilno hranu, ostatak organa u sistemu za varenje ne može da odradi svoj posao kako treba. Zato se često javlja gorušica, nadutost i grčevi", kaže Barns. Ona smatra da svaki zalogaj punih usta treba žvakatitridesetak puta ili uzimati manje zalogaje.

3. Nedovoljan unos vlakana

Vlakna su ključna komponenta svake ishrane iz više razloga, a jedan od njih je to što sprečavaju zatvor. Vlakna se rastapaju u vodi i u želucu formiraju želatinoznu materiju koja hrani ćelije tankog i debelog creva i omogućava prirodno kretanje kroz sistem za varenje. Doktorka Merilin Glenvil kaže da vlakna mogu da deluju i poput probiotika, a možemo da ih nađemo u raznom voću i povrću, mekinjama, celim žitaricama, lanu, orašastim plodovima, pasulju i grašku.

4. Stres i teskoba

Stres može da uzrokuje mnoštvo zdravstvenih problema od glavobolje do visokog krvnog pritiska, a ni teskoba nije ništa manje opasna u tom smislu. Barns objašnjava da neurotransmiteri, hemijske materije u mozgu s ulogom komunikacijskih sredstava među neuronima među koje spada i serotonin, pomažu da se reguliše i stimuliše probavni proces.

(FOTO) DA LI BISTE IH KUPOVALI? Umesto naziva popularnih proizvoda ispisali kalorije!

 - Ako se osećamo teskobno, pod stresom ili depresivno, nivoi neurotransmitera su van ravnoteže i uzrokuju probleme - kaže Barns i dodaje da se pre jela opustimo, jedemo polako i nikako s nogu.

5. Manjak vežbe

Kretanje stimuliše sistem za varenje i pomaže da se održi zdrava probava. Zato posebno koristi ljudima koji imaju problema sa zatvorom, ali i u smanjenju stresa.

6. Antibiotici

Verovatno već znate da su antibiotici pogubni za sistem za varenje uprkos tome što u borbi protiv bakterijskih infekcija mogu da spasu život. Negativno utiču na populaciju dobrih bakterija što pak dovodi do problema s probavom. Probiotici raznih vrsta biće dovoljni za ponovno uspostavljanje ravnoteže, a osim toga dobro je da ishranu obogatite fermentisanom hranom.

7. Čir na želucu

Ako patite od gorušice po nekoliko sati dnevno nekoliko dana ili nedelja zaredom, možda imate čir na želucu. Ovo bolno stanje uglavnom uzrokuje bakterija Helicobacter pylori koju možemo da nađemo u vodi ili hrani, a slabi zaštitni sloj želuca i propušta kiseline. Tako dolazi do osećaja mučnine, podrigivanja i povraćanja. Lečenje čira na želucu mora da se odvija pod lekarskom kontrolom, ali pacijent bi svakako trebalo da se odrekne alkohola, kafe, napitaka na bazi citrusa, kao i začinjene i dimljene hrane. Zdrave masti, cele žitarice i meso ne iritiraju dodatno želudac.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija