• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: newsweek.rs

16.06.2016

09:51

OBRATITE PAŽNJU! Ovo je osam najčešćih simptoma kancera!

Ljubav

OBRATITE PAŽNJU! Ovo je osam najčešćih simptoma kancera!

Podeli vest

Prolazne tegobe sa zdravljem ne treba da vas previše brinu, ali ako simptomi ne prolaze ni nakon tri do četiri nedelje, obavezno posetite lekara i rešite se sumnji

Maligne bolesti danas sve češće pogađaju i ljude u mlađem i srednjem životnom dobu, pa ako vam neobični simptomi traju, nemojte ih ignorisati jer ste "premladi" za ozbiljni bolest, savetuju lekaru. Prolazne tegobe sa zdravljem ne treba da vas previše brinu, ali ako simptomi ne prolaze ni nakon tri do četiri nedelje, obavezno posetite lekara i rešite se sumnji. 

1. Mršavljenje 

Većina pacijenata oboljelih od raka nakon postavljene dijagnoze naknadno primećuju da su drastično smršali, ali nisu tome pridavali važnost. Gubitak do dva kilograma nije zabrinjavajući, ali sve više od toga ako niste promenili svoje prehrambene navike ili počeli da vežbate razlog je za odlazak na pregled. 

2. Umor 

Osećate li svakodnevni manjak energije, s teškoćom ustajete iz kreveta i zaspite iste sekunde nakon što ste legli uprkos tome što dovoljno spavate, posetite lekara. Hroničan umor najčešće je simptom preopterećenog imuniteta. Iako razlog ne mora biti maligni proces, već neka druga hronična bolest ili poremećaj hormona štitne zvezde, ako traje duže od tri nedelje, idite lekaru. 

3. Stalni bol 

Bol je pratilac upale, problema s imunitetom, ali i nastankom cista koje mogu biti maligne. Bilo da je reč o upornoj glavobolji, bolu u kostima ili abdomenu, bol koji ne prolazi kroz dve nedelje može biti predznak malignog procesa i treba utvrditi njegov tačan uzrok. 

LUK I KUKURUZ vam mogu pomoći da izbacite nikotin iz pluća!

4. Promene na koži 

Koža je najveći organ ljudskog tela, a osim neobičnih mladeža ili rana koji mogu predstavljati pojavu melanoma, koža može odavati i simptome drugih tumora. Obratite pažnju na stalne podočnjake, žutilo kože, hiperpigmentacione mrlje i ljuštenje kože i posavetujte se s lekarom. 

DIJETA OD OSAM SATI! Čudo koje odmah skida 4 kilograma!

5. Problemi s mokrenjem i probavom 

Uporne probavne teškoće u obliku proliva, zatvora ili čestih stolica, u kombinaciji s nadutošću ili krvarenjem često su pokazatelj raka u probavnom ssistemu, ali mogu upućivati i na rak prostate ili jajnika. Imate li poteškoća s mokrenjem, a oni traju duže od dve nedelje, tražite preglede i ne pripisujte te simptome samo "upali". 

6. Nastanak kvržica 

Neobjašnjive kvržice ili pojava otoka na koži mogu biti specifičan simptom raka dojke, testisa ili limfnih čvorova. Takođe, limfni čvorovi mogu da reaguju na maligne procese u obližnjim organima, a testiranje je vrlo jednostavno - punkcija će tačno utvrditi pravo stanje stvari. 

7. Stalna temperatura 

Povišena i uporna temperatura koja se javlja bez pratećih simptoma gripa ili prehlade znak je za pregled, kažu doktori. Temperatura je čest pratitelj pojave malignih procesa jer nastaje kao rezultat aktiviranja odbrambenog sistema tela. 

8. Uporan kašalj/gušobolja 

Kašalj koji traje duže od tri nedelje, ako čovek ne boluje od bolesti kakva je astma, svakako je razlog za posetu doktoru. Istraživanja pokazaju da je više od 70 odsto slučajeva raka pluća započelo upornim kašljem, dok više od 90 odsto obolelih od raka grla i jezika kažu kako su bol i nadraženost primetili mesecima pre nego su otišli doktoru.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija