• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kucnilekar.com

16.06.2016

15:16

MORATE OVO DA ZNATE! Prirodni lekovi za opekotine od sunca!

Ljubav

MORATE OVO DA ZNATE! Prirodni lekovi za opekotine od sunca!

Podeli vest

Ukoliko ste i vi zaboravili na to koliko je sunce jako dok ste uživali u sunčanju i sada muku mučite sa crvenom i bolnom kožom, pomozite sebi nekom od namirnica koje imate u svojoj kuhinji

Osim što su vam verovatno odmah dostupne, ove namirnice su i visoko efikasne u pogledu saniranja opasnih oštećenja kože izazvanih od opekotina.

PAMUK I LAN PRIJAJU KOŽI! Kako da se manje znojite na vrućinama!

Ovsena kaša


Napravite osvežavajuću kupku u kadi pa u vodu dodajte dve do tri šoljice mlevene ovsene kaše i sve dobro izmešajte. Sačekajte 10 minuta pa lezite u kadu i uživajte sledećih 20 minuta do pola sata. Nakon kupke isperite kožu hladnijom vodom. Ovsena kaša će umiriti kožu i ublažiti peckanje i iritaciju kože. Isto tako, ova zdrava namirnica čisti površinu kože i pomaže joj da brže zaraste.

Paradajz


Antioksidansi iz paradajza dobra su prevencija protiv infekcija na površini kože koja je oštećena usled izlaganja jakom suncu. Izvadite paradajz iz frižidera, oljuštite mu koru, pa ga usitnite u seckalici ili ga ispasirajte viljuškom tako da postane kašast. Smesu, dok je još hladna, nanesite na opekotine i ostavite da odstoji pola sata, a potom je uklonite vlažnim peškirom.

Krastavci


Svi dobro znamo koliko je maska od krastavaca efikasna za suvu kožu lica. Pošto stimulišu cirkulaciju i prirodno obnavljaju vlagu kože, krastavci su odlično rešenje i za opekotine od sunca. Hladan krastavac isecite na kolutove, a potom ih rasporedite po opečenoj koži. Pustite ih da odstoje 15-20 minuta, a potom ih zamenite novim, hladnijim kolutovima i ponovite još jednom postupak.

Jogurt


Mazanje jogurtom je dobro poznata metoda za saniranje opekotina od sunca jer on ublažava simptome poputpeckanja i osećaja zategnute kože. Možete kritične zone premazati debljim slojem hladnog jogurta, a ako želite da pojačate efekat, onda možete jogurt pomešati sa zobenom kašom ili, čak, namazati jogurt pa na njega poređati krastavce. U svakom slučaju, smesu držite 15-ak minuta, isperite hladnom vodom, pa kroz sat vremena ponovite postupak.

Shutterstock

Jabukovo sirće


Ova čarobna tečnost čini čuda za vašu kožu, posebno ako je oštećena sunčevim zracima. Jabukovo sirće će ukloniti štetne bakterije s površine kože i omogućiti koži da vrati pH ravnotežu narušenu isušivanjem. Izmešajte pola litre hladne vode i pola šoljice jabukovog sirćeta pa tom mešavinom namočite pamučnu pelenu i njome prekrijte opečene delove tela. Nakon 15 minuta, ponovo smočite krpu i ponovite tretman.

DA POPIJEMO PO JOŠ JEDNU? SZO povukla kafu sa liste kancerogenih namirnica!

Krompir


Kada spustite ruku na regije koje su izgorela od sunca, imate utisak kao da vam koža gori, a krompir je poznat kao dobar prirodni lek za “izvlačenje” temperature. Pored toga, ovo povrće deluje i kao prirodni analgetik, odnosno prirodno sredstvo protiv bolova. Oljuštite krompir i nasecite ga na tanke kriške ili ga narendajte pa ga stavite na bolna mesta. Prekrijte sa tankim čaršavom ili pelenom pa ostanite tako bar 20 minuta.

Soda bikarbona


Ako vam je izgoreo veći deo tela, tada napunite kadu mlakom vodom i u nju stavite pola šoljice sode bikarbone. Lezite u tu vodu i ostanite u njoj oko deset minuta. Kod manjih opekotina na rane stavite obloge od hladne vode u koju ste rastopili sodu bikarbonu i držite ih oko 15 minuta. Ovo radite više puta u toku dana.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija