• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: yumama.com/Informer

26.06.2016

08:55

I TO ĆE PROĆI: 8 luckastih načina kako se vaše telo menja tokom trudnoće!

Ljubav

I TO ĆE PROĆI: 8 luckastih načina kako se vaše telo menja tokom trudnoće!

Podeli vest

Od razdvajanja kosti do plave vagine... Vaše telo će tokom devet meseci doživeti pomalo lude, ali sasvim normalne promene. Evo i koje...

Trudnoća je prilično nesvakidašnje iskustvo - mentalno, emocionalno i fizičko. Međutim, to i nije neko iznenađenje budući da u vama raste jedno malo ljudsko biće sa kojim dolaze i brojni hormoni koji mogu napraviti prilične transformacije na vašem telu. 

Evo nekoliko sasvim neobičnih stvari koje će vam se destiti dok iščekujete bebu: 

Količina vaše krvi će se duplirati 

Već od prvih nedelja trudnoće vaše telo će imati veću količinu krvi i krvne plazme za 30 do 50 odsto. To se dešava jer vaše srce radi jače i efikasnije, pa svakim otkucajem srca iz njega izlazi više krvi. Zvuči pomalo grozno, ali sve to doprinosi optimalnom razvoju fetusa. 


Dobićete veće obline 

Kako se vaše telo priprema na trudnoću, vaše karlične kosti će se odvojiti u sredini. Krivac za to je hormon relaksin koji je takođe odgovoran i za opuštanje mišića materice, odvajanje stidnih kosti kao i omekšavanje materice, ističe doktorka Ebigejl Katler sa Američkog univerziteta ginekologije i akušerstva. Iako ne deluje nimalo sjajno, to će vam, naprotiv, olakšati porođaj.

REZULTATI VEĆ NAKON 24 SATA! Čaj za mršavljenje od tri sastojka izazvao globalno ludilo!

Potamnećete 

Da li ste primetili kako vam se na dnu stomaka pojavila crna linija, kao i to da vam je pupak poprimio braonkastu boju? Poznata kao “linea negra”, tamna crna linija na trudničkom stomaku je zapravo uvek tu, ali usled hormona i veće količine melanina, tokom drugog stanja postaje vidljiva i tamnija.Međutim, neke buduće mame ne potamne samo na stomaku. “Neke žene, tačnije čak 75 odsto njih, u trudnoći dobije i tamne fleke po licu. U pitanju je melasma koja se još naziva i kloasma i maska trudnoće i čest je poremećaj pigmentacije”, napominje doktorka Katler. 


Vaša vagina će postati neprepoznatljiva 

Da je vaša beba na putu otkrićete i po tome što će vaša vagina promeniti boju i to u plavu ili tamno ljubičastu. Osim toga, postoji mogućnost i da će oteći usled povećanog protoka krvi. Takođe, možda ćete primetiti i drugačiji miris tamo dole, kao i pojačan sekret. Ali, to nije sve! Oko deset odsto trudnica dobija proširene vene vulve. Da, dobro ste pročitali - vaša vagina će možda dobiti bolne, otečene, plave i proširene vene koje su rezultat težine i pritiska materice. Dobre vesti - one će nestati nakon nekoliko nedelja od porođaja.

TIPIČNI SIMPTOMI: Koji znakovi na koži otkrivaju intoleranciju na gluten!

Vaša stopala će se uvećati 

Nažalost, moraćete da zaboravite na sve svoje omiljene cipele i sandale, jer će se vaša stopala povećavati uporedo sa stomakom. Nedavno istraživanje Univerziteta u Ajovi, objavljeno u Američkom žurnalu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, pokazalo je da se tabani u trudnoći poravnavaju zbog toga što hormon relaksin opušta vaše ligamente i samim tim je jači pritisak i težina na nogama. Zapravo, oko 60 do 70 odsto trudnih žena koje su učestvovale u studiji imalo je duža i šira stopala nego inače. Osim relaksina, na otečenost nogu utiče i zadržavanje tečnosti. Međutim, sve to je prolazno, pa nemojte bacati svoju staru obuću. 


Porašće vam kosa - svuda! 

Hormoni u trudnoći mogu učiniti da vam poraste kosa (Jee!), ali i da vaše telo postane dlakavo (Bu!). “Ponekad se dešava da nekim ženama rastu dlake na skroz neuobičajenim mestima kao što su lice, vrat, abdomen i ramena. Međutim, ne plašite se, jer ćete nekoliko meseci nakon porođaja primetiti da vam opadaju dlake. Sve bi trebalo da se vrati u normalu otprilike šest meseci od porođaja. 

Postaćete zaboravni 

U izveštaju Žurnala kliničke i eksperimentalne neuropsihologije navodi se da oko 80 odsto žena u trudnoći ima loše pamćenje. Ipak, niko ne zna zašto je to tako. Moguće je da hormonalne promene, kao i nedostatak sna i stres oko toga da li će sve biti u redu, utiču na memoriju budućih mama.

NIJE KOMARAC! Ako vas ova mušica ujede hitno se obratite lekaru!

Imaćete loš zadah 

Ponovo su za sve krivi hormoni koji mogu uzrokovati bakterije u vašim ustima što dovodi do lošeg zadaha, pa čak i krvarenja. Osim toga, mnoge žene tokom trudnoće mogu imati probleme sa zubima. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija