• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: vecernje novosti/informer.rs

26.06.2016

10:44

APOTEKA ZA PONETI: Na odmor nikad bez lekova!

Ljubav

APOTEKA ZA PONETI: Na odmor nikad bez lekova!

Podeli vest

Na putovanju mogu da se jave zdravstvene tegobe, pa je neophodno poneti medikamente

Promena sredina tokom putovanja može da bude uzrok različitih zdravstvenih tegoba, zato lekari savetuju da ne krećete bez priručne apoteke.

Na odmoru može doći do pojave dijareje, temperature, dehidratacije, a tu su i dosadni insketi čiji ubod može da napravi problem. Zato sa sobom obavezno treba poneti lekove i preparate za ublažavanje tegoba, naročito ako idete na neku daleku destinaciju.

VEZA IZMEĐU MOZGA I CREVA: Stomak češće boli od stresa, nego od hrane!

Pored obavezne zaštitne kreme za sunčanje, u prtljagu treba da se nađu lekovi za snižavanje povišene telesne temperature. Ukoliko do nje dođe najbolje je uzeti one na bazi paracematola i ibuprofena, a za spuštanje temperature može da pomogne i kesice kombinovanog praška. 

Dug put kod mnogih izaziva mučninu i povraćanje, pa je preporučljivo pre polaska popiti tablete protiv ovih tegoba. One se mogu kupiti bez recepta, a odrasli bi trebalo da u toku dana uzmu dve do tri tablete. Stomačne tegobe su jedne od najčešćih koje se javljaju na letovanju.

Nezaštićeno ime i doza

Kada putujete u inostranstvo, a neophodan lek nemate kod sebe važno je da zapamtite internacionalno nezaštićeno ime leka, jer se lek ne zove isto u svakoj zemlji. Internacionalno ime je ono koje se kod nas nalazi na kutiji, obično ispod imena leka, i napisano je u zagradi malim slovima. Važno je, takođe, i znati oblik i jačinu kako biste bili sigurni da vam apotekar daje pravi lek. 

Kako bi sprečili dijareju, i grčeve u stomaku u neseser sa lekovima obavezno dodajete i neki probiotik. Oni koji prilikom promene sredine osećaju nadutost pa umesto dijareje dobiju "zatvor" trebalo bi da ponesu neki laksativ. Povraćanje, proliv, povišena temperatura mogu da dovedu i do dehidratacije organizma, pa lekari savetuju da na put ponesete i neko rehidrataciono sredstvo koje sadrži elektrolite.

VAŠE OMILJENO: Zašto svakog trećeg dana treba da jedete brokoli!

Na odmoru može doći i do manjih povreda, kao što su ogrebotine i posekotine zato kod sebe valja imati jod ili alkohol za čišćenje rane. Uz to naravno treba poneti flastere, gazu ili zavoje kako bi se povreda adekvatno sanirala. Hipergelovi i masti na bazi bilja pomažu prilikom ujeda insekata, ali i kada na moru meduza opeče, pa ih obavezno treba kupiti.

E TAKO SE RAZVIJA TURIZAM! Odmarališta u Italiji vraćaju novac turistima u slučaju kiše

Ako na put idete sa decom, pored svih ovih lekova ponesite kapi i tablete protiv alergije. Najmlađi najčešće reaguju na promenu klime, pa im se nos vrlo lako zapuši, zato su kapi neophodne. Mališani, takođe, dosta vremena provode igrajući se u pesku, i prljavim rukama obično dodiruju oči što može da dovede do crvenila i pojave konjunktivitisa. Poželjno je imati i toplomer kako biste mogli da detetu češće proveravate temperaturu, kao i čepiće za njeno snižavanje. 

Ukoliko ste hronični bolesnik, na put nikako ne krećite bez propisane terapije. Obavestite lekara o destinaciji na koju idete kako bi vam dao određene preporuke i savete, a lekove obavezno nosite u originalnom pakovanju koje sadrži uputstvo za upotrebu.

 
 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija