• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.07.2016

15:28

SELFI LAKAT Nova bolest modernih tehnologija!

Ljubav

SELFI LAKAT Nova bolest modernih tehnologija!

Podeli vest

Nakon "SMS kandže" i "iPad ruke" na listi povreda uzrokovanih novim tehnologijama sada imamo i "selfi lakat", piše Vošington Post

Novo oboljenje dobilo je na prepoznatljivosti kada je voditeljka NBC-jevog šoua "Today", Hoda Kot u intervjuu za Elle rekla da lekarka misli da su uzrok bolova u njenom laktu brojni selfiji koje pravi, tačnije, neprirodan položaj ruke koji se pravi prilikom pravljenja selfi fotografija.

- Iako zvuči pomalo neverovatno, ovakve vrste povreda nisu ništa novo - objasnila je Meri En Vilmart, fizikalni terapeut i PR Američkog udruženja fizikalne terapije.

Povrede poput "selfi lakta" se interpretiraju kao varijacije povreda koje nastaju zbog ponavljanja napora, kao što je, na primer, sindrom karpalnog tunela.

- "Selfi lakat", sličan je "teniskom" i "golferskom laktu". Upala koja nastupa nakon prečestog pravljenja selfija zapravo nastaje zbog toga što je ruka onoga koji pravi fotografije ispružena dok istovremeno čvrsto drži mobilni telefon, a ljudsko telo nije građeno da izvodi takve aktivnosti toliko često - tvrdi dr Vilmart

Meri En Vilmart kaže da je preterivanje glavni problem sa povredama izazvanim korišćenjem moderne tehnologije.

- Kad se pojavio na tržištu BlackBerry mnogi su imali probleme s palčevima - objašnjava Vilmart.

Kako upozoravaju ljudi iz medicinske struke, godine korišćenja tehnologije mogu da oštete ljudski organizam zbog neprirodnih položaja. Na najvećem udaru za razvoj oboljenja i povreda su leđa, ramena i ruke. Kao glavni uzročnici izdvajaju se višečasovno sedenje ili naginjanje nad računarom, i mobilnim telefonima.

Prema rečima stručnjaka, ni korišćenje takozvanog "selfi štapa", neće ublažiti mogućnost od dobijanja "selfi lakta", ukoliko je broj selfija koje pacijent pravi preveliki.

I sa selfi štapom ruka je u ispruženom i zgrčenom položaju. Najbolji način da se izbegnu bolovi u laktu je smanjenje broja napravljenih selfija u kratkom vremenskom periodu - ističe dr Vilmart.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija