• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr/Informer.rs

08.07.2016

18:54

BOLJE OD SLADOLEDA: Đumbir, čili i beli luk najbolje hlade telo!

Ljubav

BOLJE OD SLADOLEDA: Đumbir, čili i beli luk najbolje hlade telo!

Podeli vest

Od pikantnih začina napravite domaće soseve, aromatizovano ulje ili mirisne marinade - oni će vas bolje ohladiti od tradicionalnih namirnica za vrućinu

Ako želite da se ohladite, zaboravite na lubenicu, pivo ili sladoled i začinite hranu čilijem ili biberom. Da je pikantna hrana lek protiv visokih temperatura, najbolje znaju stanovnici vrućih podneblja koji se od vrućina brane đumbirom, karijem i ljutim papričicama.

Još su američki starosedeoci upotrebljavali kajensku papriku kao začin, a u tropskim krajevima se koristila za obranu od visokih temperatura. Premda imamo osećaj da ljuto zagrejava, alkaloid kapsicin stimuliše deo mozga zadužen za regulaciju telesne temperature, a temperatura tela se snižava. Ljuta hrana podstiče znojenje, čime se telo na prirodan način hladi.

POSPANOST I UMOR! Evo kako da se razbudite!

Upravo se iz tog razloga tokom velikih letnjih sparina preporučuje da začinite jela ljutim sastojcima kako bise lakše podnele visoke temperature. U Koreji spas od vrućina traže u tanjiru vruće pileće supe koju nazivaju samgyetang. Slast joj daje pile punjeno pirinčem i belim lukom, a aromu duguje žen šenu. Prema tradicionalnom receptu, treba ubaciti i žižule (kineske datule), kao i kesten.

Vatrom protiv vatre

- U Koreji kažemo da se protiv vatre treba boriti vatrom. Hladnom hranom možete ohladiti želudac, ali ne i ostatak tela. Kako bismo lakše podneli vrućine, moramo izjednačiti temperaturu tela, a to se postiže vrućom hranom. Tu nastupa vruća supa samgyetang - otkriva Choi Mi-hee, vlasnica korejskog restorana.

Pun tanjir juhe je kaloričan obrok, ali u Koreji veruju da sprečava mnoge bolesti. Ako nemate žen šen u supu možete dodati đumbir koji se odlično slaže s piletinom. Taj se pikantni koren koristi od davnina u tradicionalnoj kineskoj medicini, a uzimao ga je i čuveni Konfučije za zdravlje i snagu.

OPASNO PO ZDRAVLJE Ovako ne smete odmrzavati piletinu ni ostalo meso pre kuvanja!

Popularnost đumbira slikovito dočarava činjenica da je u to doba bio redovno posluživan na stolovima, uz so i biber. Oštra, osvežavajuća i prodorna aroma daje specifičan ukus jelima azijske kuhinje, a zahvaljujući lekovitim svojstvima sve se češće koristi i kod nas. Najprije ga treba oljuštiti, a zatim, prema potrebi, narendati ili iseći na listiće.

Aromatizovano ulje

Ulje aromatizovano ljutim papričicama popularan je začin vrsnih kuvara diljem sveta, a lako ga je napraviti i kod kuće. Odsecite papričicama vrh, očistite ih od semenki, operite i isecite na trake koje mogu da prođu kroz grlo flaše. Kad bude dovoljno ljuto, procedite i ulijte u sterilizovanu flašu. 

Aromatizujte i sirće. Ako upotrebljavate vinsko, jabukovo ili pirinčano sirće, za aromu ubacite i ruzmarin, majčinu dušicu, žalfiju i beli luk. Beli luk oljuštite, operite, osušite i nabodite na drvene štapiće za ražnjiće. Ugurajte štapić s belim lukom u flsšu i izvadite nakon 24 sata.

Public

Sambal oelek

Sambal je umak na bazi čilija koji se upotrebljava u azijskoj kuhinji. Najpoznatija vrsta sambala je sambal oelek iz Indonezije. Sadrži čili, sirće od pirinča, so i šećer, a u zavisnosti od kraja gde se koristi dodaju mu se rakovi, usitnjeni orašasti plodovi i paradajz.

BUDITE OPREZNI! Namirnice koje morate da bacite nakon isteka roka trajanja!

Marinada
U plastičnoj kesici pomešajte maslinovo ulje, nacepkano lišće bosiljka, narendani đumbir, koricu limete i kašičicu soli. Stavite svinjski file u komadu u kesicu, zatvorite i okrenite kesicu nekoliko puta da se meso sa svih strana obloži marinadom. Držite u frižideru od šest do osam sati.

Domaća sriracha
Očistite 750 g ljutih papričica od peteljki i stavite ih u mikser sa 6 čena belog luka, 4 kašike smeđeg šećera i malo soli. Premestite smesu u teglu i pustite da fermentira na sobnoj temperaturi 3-5 dana. Svaki dan promešajte. Prelijte sadržaj u mikser, dodajte 1/2 šolje sirćeta i izmiksajte. Potom prelijte u gustu cediljku koju ste stavili iznad šerpe. Protisnite smesu snažno tako da se odvoje zaostale koštice ili veći komadi. Smesu koju ste odvojili u šerpi kratko prokuvajte.

SELFI LAKAT Nova bolest modernih tehnologija!

Vrući miks: Garam Masala
Garam na hindu jeziku znači toplo ili vruće, a masala je mešavina začina. Popularna je u južnoazijskim kuhinjama, posebno u indijskoj i pakistanskoj. Sastoji se od pet ili više začina koji se posebno prže u suvom tiganju pa zatim pomešaju i samelju, a od mešavine se pravi i pikantni umak.

Kardamom, cimet, karanfilić, crni biber, korijander, kumin i muškatni oraščić koriste se najčešće. Pikantna, ali ne ljuta kao čili, garam masala varira u sastojcima, u zavisnosti od regija. Ljuti ukus dolazi prvenstveno od crnog bibera i karanfilića. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija