• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

31.07.2016

16:44

ABECEDA VITAMINA: Ima ih 13, da li znate da ih nabrojite?

Ljubav

ABECEDA VITAMINA: Ima ih 13, da li znate da ih nabrojite?

Podeli vest

Vitamini su kao generali, ima ih malo, vrlo su važni, najčešće neophodni i bez njih bi nastalo rasulo. Oni pomažu enzimima da milioni hemijskih reakcija, vezanih za rast, razvoj i oporavak organizma teku baš kako treba

Delimo ih u dve grupe, one topive u mastima (A, D, E i K vitamin) i topive u vodi (vitamin C, grupa vitamina B). Prvi se mogu dugo zadržati u organizmu i nakupljaju se u njemu, pa ih treba oprezno uzimati da ne dođe do hipervitaminoze. Vitamini topivi u vodi ne mogu se značajno uskladištiti u organizmu, brzo se izlučuju i rok trajanja im je kraći, pa ih moramo svakodnevno uzimati kroz hranu.

1. Vitamin A igra ključnu ulogu u jačanju imuniteta. Ovaj vitamin, koji sadrži beta karotene, pomaže u očuvanju zdravlja vaših očiju, štiti membranu očiju i sprečava nastanak bolesti očiju uzrokovanih starenjem.

Možete ga naći u džigerici, siru, punmasnoom mleku, morskoj ribi, šargarepi, peršunu, spanaću, kelju, brokoliju, endiviji, dinji, kajsijama.

Vitamin E je moćan antioksidans koji štiti telo od slobodnih radikala

2. Vitamin B1 zadužen je za dobar rad mozga, dobru probavu, zdrave mišiće, zdravo srce i kvalitetno spavanje.
Dobar izvor ovog vitamina su integralne žitarice, testenina i hleb, kvasac, mleko, džigerica, riba, pečurke, povrće, voće, orasi, bademi, soja, smeđi pirinač.

3. Vitamin B2 je zadužen za regeneraciju ćelija, dobar vid i zdrave mišiće.
Dobar izvor su mleko i mlečni proizvodi, meso, džigerica, soja, žitarice, razno voće i povrće.

PA TI POSLE NE SPAVAJ! Nedostatak sna vodi gojenju!

4. Vitamin B3 je neophodan za metabolisanje šećera, masti i proteina, te za stvaranje energije i ćelijsko disanje.
Naći ćete ga u kvascu, kikirikiju, mesu, ribi, džigerici, celim zrnima žitarica.

5. Vitamin B5 zadužen je za dobru memoriju, dobro raspoloženje, brz oporavak nakon bolesti, zdravo srce i krvne sudove.
Može se naći u raznim vrstama mesa, piletini, žumancetu, mlečnim proizvodima, kavijaru, mahunarkama, orašastim plodovima, kvascu, zobenoj kaši, heljdi, pirinču, brokoliju...

Vitamin C je važan za gotove sve procese u telu, razgradnju proteina i sintezu neurotransmitera

6. Vitamin B6 pomaže u procesu razgradnje hrane, u formiranju hemoglobina (važnog dela crvenih krvnih zrnaca), reguliše nivo šećera u krvi i izgrađuje antitela koja se bore protiv bolesti.
Naći ćete ga u mesu, džigerici, kvascu, ribi, grašku, spanaću, sočivu, soji, jajima, bananama, kikirikiju.

(VIDEO) SADA ZNATE! Šta se dešava u vašem stomaku kada popijete tabletu?

7. Vitamin B12 je važan za pravilno fukcionisanje nervnog sistema, formiranje DNA i crvenih krvnih zrnaca. Pomaže u smanjenju rizika od nastanka anemije, koja uzrokuje slabost i hronični umor.
Možete ga naći u džigerici, bubrezima, školjkama, ribi, jajima, mleku, sirevima.

Public

8. Vitamin C ima odlična antioksidativna svojstva. Važan je za gotove sve procese u telu, poput razgradnje proteina i sinteze neurotransmitera.
Dobar izvor ovog vitamina su šipak, paprika, kelj, brokoli, spanać, prokelj, kiseli kupus, paradajz, pomorandža, limun, crna ribizla, jagode, mandarine.

9. Vitamin D, koji naše telo proizvodi kad je izloženo suncu, pomaže apsorpciji kalcijuma. Važan je za rast ćelija, jačanje imuniteta i ublažavanje upala.
Dobar izvor su riblje ulje, riba, mleko i mlečni proizvodi, žumance, kvasac, džigerica.

TRI NAMIRNICE koje leče deset različitih oboljenja!

10. Vitamin E je moćan antioksidans koji štiti telo od slobodnih radikala. Vitamin E jača imunitet, održava zdravlje kardiovaskularnog sistema i podstiče brže zarastanje rana.
Dobar izvor ovog vitamina su biljna ulja, suncokretovo ulje, bademi, kikiriki, jaja, mleko, pšenične klice, različito voće i zeleno lisnato povrće.

Vitamin K je ključan za zgrušavanje krvi

11. Vitaminom F nazivaju se nezasićene masne kiseline, iako nemaju pravi vitaminski karakter. On pomaže sprečavanju taloženja holesterola u arterijama, suzbija oboljenja srca i doprinosi zdravlju kože i kose.
Prirodni izvori su pšenične klice, semenke od lana, suncokreta, soje i kikirikija.

DA VAM BOLEST NE POKVARI ODMOR Evo zašto nikada ne treba da sedite u mokrom kupaćem kostimu!

12. Vitamin H u vidu koenzima učestvuje u metabolizmu masti, proteina i ugljenih hidrata.
Ima ga u mesu, jajima, džigerici, bananama, šampinjonima, grašku, karfiolu, spanaću, orasima, čokoladi, a sintetiše ga i crevna flora iz masnih kiselina.

13. Vitamin K je ključan za zgrušavanje krvi. Bez njega ne bi bilo moguće zarastanje rana.
Može se naći u spanaću, koprivi, peršunu, šipku, kupusu, karfiolu, crvenom kupusu, šargarepi, paradajzu, jagodama, zelenom čaju, algama...

 

 

 

 

 

 

 

-


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica
Društvo

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica

Dana 23. aprila 2024. godine Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv M.R. (43), zbog sumnje da je u periodu od početka 2024. godine do 8.3.2024. godine, u stanju uračunljivosti, trovala ćerkicu (4) lekovima za smirenje. Devojčica se nalazi u stabilnom stanju, rekao je pedijatar dr Saša Milićević i otkrio kakve posledice nesrećno dete može imati usled hroničnog trovanja.

24.04.2024

18:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija