• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr/Informer.rs

01.08.2016

13:29

BUDITE OPREZNI! Ovako čips ugrožava vaše zdravlje!

Ljubav

BUDITE OPREZNI! Ovako čips ugrožava vaše zdravlje!

Podeli vest

Iako je veoma ukusan i većini je omiljena grickalica, čips može loše da utiče na vaše zdravlje ako ga svakodnevno konzumirate

Razlog zbog koga je čips nezdrav leži u činjenici što se kriške krompira duboko prže u biljnom ulju upijajući velike količine masnoća. Pri tome dobar deo masnoća čine zasićene masne kiseline dokazano nepovoljnog uticaja na zdravlje srca i krvnih sudova.

(VIDEO) SADA ZNATE! Šta se dešava u vašem stomaku kada popijete tabletu?

Čips takođe sadrži puno soli, koja sa sobom nosi rizik od povišenog krvnog pritiska.

Dodatno, prženjem na visokim temperaturama kao nusprodukt u čipsu nastaje potencijalni karcinogen, akrilamid. Naravno, potreban je unos velikih količina čipsa i akrilamida da bi se ispoljio negativan uticaj, ali ako se u obzir uzmu deca čije je telo osetljivije i manje, a želja za čipsom velika, nije nerealno govoriti o štetnosti ove grickalice.


Prihvatljivija alternativa klasičnom čipsu su domaći čipsevi od voća i povrća. Plodovi se, naime, suše, a ne prže, zbog čega je količina masnoće minimalna, dodatak soli nepostojeći, a istovremeno ostaju sačuvani vredni minerali i vitamini, kao i prehrambena vlakna blagotvornog uticaja na zdravlje.

(VIDEO) SOČNA! Napravite lisnatu pitu sa višnjama


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija