• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: doktor.rs

05.08.2016

16:34

NISKO KALORIČNE I ZDRAVE!  Evo zbog čega bi trebalo češće da jedete tikvice

Ljubav

NISKO KALORIČNE I ZDRAVE! Evo zbog čega bi trebalo češće da jedete tikvice

Podeli vest

Tikvice predstavljaju idealno, osvežavajuće povrće za tople letnje dane

Možete ih jesti kuvane, grilovane ili sveže, a ako pojedete količinu od 100g unećete samo 16 kalorija. Sto grama svežih tikvica zadovoljava 28 odsto dnevnih potreba za vitaminom C i 11 odsto za vitaminom B6, dok kuvana varijanta sadrži više vitamina A i podmiruje 22 odsto potreba za ovim vitaminom. Ista količina tikvica sadrži oko 260 mg kalijuma (7 odsto preporučene dnevne doze) i 0.2 mg mangana (9 odsto preporučene dnevne doze).

VELIKE PREDNOSTI MALIH GRUDI! Pet razloga zbog kojih je bolje da vam je dekolte manje popunjen!

Tikvice sadrže nutrijente koji pomažu u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sistema. Najpre je to kalijum koji smanjuje štetne efekte  soli na organizam i tako pomaže u snižavanju krvnog pritiska i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Istraživanja su pokazala da povećanje unosa kalijuma uz ograničavanje soli u ishrani bitno smanjuje rizik od moždanog udara. Isto tako, sto grama tikvica sadrži 2 g vlakana koja smanjuju nivo holesterola u krvi. Visok sadržaj vitamina A i C smanjuje oksidaciju LDL holesterola i pomaže u prevenciji ateroskleroze.

Zahvaljujući niskoj kalorijskoj vrednosti, tikvice predstavljaju idealno povrće u periodima kada pokušavamo da se oslobodimo viška kilograma. Sto grama tikvica sadrži dva grama vlakana zbog kojih ćemo se duže osećati sitima. Takođe, pošto sadrže 95 odsto vode, tikvice snabdevaju organizam vodom i pomažu nam da se oslobodimo toksina, čime se smanjuje i mogućnost glavobolja koje neretko prate dijetu.

Iseckajte tikvice na kolutove i jednostavno ih izgrilujte ili ispecite uz dodatak začina i na samom kraju pripreme dodajte maslinovo ulje. U poslednje vreme su isto tako popularni rezanci od svežih tikvica koji se prave uz pomoć posebne spiralne seckalice, a koji se potom mogu začiniti kao i ostala testenina.

ISTRAŽIVANJE: Ako imate višak kilograma, možda vam je mozak manji!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija