• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo.rs/informer.rs

15.08.2016

15:16

NA NOGE LAGANE: Sedenje opasno koliko i cigarete!

Ljubav

NA NOGE LAGANE: Sedenje opasno koliko i cigarete!

Podeli vest

Fizička neaktivnost i gojaznost opasni su po zdravlje gotovo koliko i cigarete, pokazala je studija

- Svi znamo koliko su cigarete štetne, a fizička neaktivnost i gojaznost su tek malo manje opasni od toga - kažu istraživači.

Istraživanje je počelo 1967. godine, a naučnici su merili unos kiseonika 800 muškaraca, testirajući ih jednom u deset godina sve do 2012. godine.

BUDITE PAMETNI! Šest jednostavnih trikova da otkrijete lažan med!

Aerobni kapacitet, odnosno količina kiseonika koju srce može poslati mišićima je jedan od pokazatelja fizičke spremnosti osobe. Što je veći kapacitet, to je osoba više fit, objasnili su stručnjaci, koji dodaju da je osoba koja ima nizak aerobni kapacitet izložena 21 odsto većem riziku od rane smrti u odnosu na one koji imaju osrednji kapacitet, a 42 odsto većem riziku u odnosu na one koji imaju visok aerobni kapacitet.

KOLIKO JE BEZBEDNO? Kada želite da odložite menstruaciju zbog mora!

- Važnost fizičke aktivnosti tokom života je očigledna - kaže autor studije dr Per Ladenval.

Ova studija je pokazala da je fizička neaktivnost veća opasnost po zdravlje nego visok krvni pritisak ili povišen holesterol. Preciznije, osobe koje imaju visok krvni pritisak ili holesterol, ali su fizički aktivne, žive duže od onih koji imaju ove probleme, a nisu fizički aktivne.

NI PO NAJVEĆOJ VRUĆINI: Ove namirnice NIKAKO ne smete da držite u frižideru!

Naučnici ističu da je dobro to što je sve više kampanja čiji je cilj da se smanje pušenje, ali smatraju da je potrebno više govoriti o tome koliko je fizička aktivnost važna za zdravlje.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija