• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti/Informer.rs

16.08.2016

20:47

HRONIČNO NESPAVANJE Žene češće pate od nesanice!

Ljubav

HRONIČNO NESPAVANJE Žene češće pate od nesanice!

Podeli vest

Žene i muškarci imaju različite nivoe estrogena i progesterona, koji kod pripadnica lepšeg pola dodatno variraju tokom menstrualnog ciklusa

Pripadnice lepšeg pola češće pate od nesanice, pokazuju podaci izveštaja Američkog sektora za zdravlje. Stručnjaci objašnjavaju da, osim što na insomniju utiču bolest, stres, depresivna raspoloženja i težak posao, postoji još razloga zbog kojih su joj dame sklonije.

HORMONI

Žene i muškarci imaju različite nivoe estrogena i progesterona, koji kod pripadnica lepšeg pola dodatno variraju tokom menstrualnog ciklusa. Lekari veruju da ove hormonalne izmene utiču na spavanje. Krvarenje, grčevi, osetljivost grudi i promene u raspoloženju čine da žene teže tonu u san.
 

DRUGO STANJE

Za vreme trudnoće one često loše spavaju zbog fizičke neudobnosti ili povećane potrebe za mokrenjem koja ometa san. Kod nekih se javlja i sindrom nemirnih nogu zbog hormonalnih promena i nižeg nivoa gvožđa, pa žene sve vreme nesvesno pomeraju donje ekstremitete.
 

BEBA

Kada se dete rodi, gotovo je sa spavanjem dok ne poraste. Čak i kada mališani uhvate normalan ritam sna, majke se i dalje bude. Imaju majčinske uši, ne spavaju više duboko jer su naučile da odgovaraju na plač ili poziv deteta.


MENOPAUZA

Noćna znojenja, promene raspoloženja i blage depresije tokom menopauze mogu da učine noći vrlo neprijatnim za žene. Umesto da se odmore, još im je teže kada padne mrak.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija