• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo.rs/informer.rs

17.08.2016

13:03

NE ZAVARAVAJTE SE! Povremeni pušaći izloženi su tri puta većem riziku od srčanog udara!

Ljubav

NE ZAVARAVAJTE SE! Povremeni pušaći izloženi su tri puta većem riziku od srčanog udara!

Podeli vest

Ukoliko sebe ne smatrate pušačem, a zapalite po koju na žurkama i u društvu, onda imate pogrešno mišljenje o sebi

Kada se sve sabere i oduzme, u proseku popušite po jednu cigaretu dnevno, a zdrav razum nalaže da to ne može biti toliko štetno. Varate se, opasnije je nego što mislite.

Ako govorimo o povećanom riziku od srčnaog udara, i jedna cigareta može da napravi ogromnu razliku.

Naime, prošlog meseca je sprovedena studija na više od 65.000 ljudi, a rezultati su pokazali da su oni koji puše 20 cigareta dnevno izloženi znatno većem riziku od srčanog udara. Međutim, tom riziku izloženi su i oni koji puše između jedne i deset cigareta dnevno.

REŠENJE ZA STANOVE PUŠAČA! Evo kako da se zauvek rešite mirisa duvana

Preciznije, povremeni pušaći izloženi su tri puta većem riziku od srčanog udara, u odnosu na nepušače, a taj rizik je još veći kod žena nego kod muškaraca.

Naučnici objašnjavaju da jedna cigareta dnevno smanjuje nivo estrogena, čime se ometa proizvodnja kolagena, zbog čega krvni sudovi postaju slabiji, a dolazi i do zapaljenja u zidovima krvnih sudova.

- Reč je o velikoj studiji, pa su samim tim i rezultati pouzdaniji - kaže dr Martin Džejms, i naglašava da je problem u tome što ljudi ne shvataju koliko je i povremeno pušenje štetno za zdravlje.

NA NOGE LAGANE: Sedenje opasno koliko i cigarete!

Jedna cigareta skraćuje život za 11 minuta, pokazala je studija sprovedena 2000. godine, a višegodišnji pušači - oni koji puše 20 i više cigareta dnevno - pušenjem skraćuju svoj život za najmanje deset godina.

- "Socijalni" ili povremeni pušači koji konzumiraju pet ili manje cigareta dnevno "izgube" između četiri i šest godina života - zaključuje dr Lajon Šahab.

(TUTORIJAL) EKS PUŠAČ BEZ I MALO MUKE! Ovo je najlakši način da ostavite CIGARETE!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija