• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

20.08.2016

19:53

POGLEDI U TAMI: Kako izbeći napetost očiju!

Ljubav

POGLEDI U TAMI: Kako izbeći napetost očiju!

Podeli vest

Postoji više stvari koje možete da uradite da biste umanjili ovaj problem...

Vaše oči mogu biti prozori vašoj duši, ali kada se preforsiraju, postaju vrata za bol, glavobolje i zamućen vid. Nažalost, napetost očiju je sveprisutna kod osoba koje provode sate i sate zureći u bleštavilo kompjuterskih monitora i televizora. Postoji više stvari koje možete da uradite da biste umanjili ovaj problem. Pružite očima više odmora. Učinite, takođe, neka podešavanja svog kompjutera i svojih radnih navika da biste olakšali život svojim očima.

Trepćite

Kad god ste angažovani na zadatku koji zahteva veliku koncentraciju, pravite pauzu približno svakih dvadeset minuta. Posmatrajte neki udaljeni objekat - sliku na suprotnom zidu ili gledajte kroz prozor - u trajanju od najmanje trideset sekundi.

SASVIM ISKRENO (I DUHOVITO): Dnevnik PMS-a!

Šta nije u redu?

Ukoliko držite teg u podignutoj ruci, mišići vam ubrzo postaju umorni. Isto se dešava i sa vašim očima kada ih preopteretite. Ukoliko vaši očni mišići, koji vam fokusiraju pogled, nemaju priliku da se opuste, ubrzo ćete osetiti napetost. Možete, čak, imati problema sa fokusiranjem pogleda. A ukoliko žmirkate prema jakoj sunčevoj svetlosti, veoma brzo se može pojaviti bol u očima.

Pokušajte često da trepćete - otprilike svakih nekoliko sekundi - kada ste skoncentrisani na ekran televizora ili monitora. Treptanje vlaži očne jabučice i opušta očne mišiće.

Ukoliko ste se posvetili dugotrajnom zadatku koji zahteva produženo posmatranje nečega netremice, s vremena na vreme zatvorite oči. Čak iako sklopite očne kapke na samo nekoliko sekundi, istog trenutka ćete osetiti olakšanje.

Obloge

Još jedan način da opustite očne mišiće je da žustro trljate ruke dok ne postanu tople, a zatim nežno prislonite korene dlanova na zatvorene oči. Držite ih tako nekoliko sekundi.

JEDNOSTAVNO Uradite ovo pre spavanja da se kilogrami ne lepe za vas!

Potopite peškir u hladnu vodu, iscedite ga i stavite pet minuta na oči da biste ublažili njihovu napetost.
Hladite oči kriškama krastavca. Lezite na leđa i stavite po krišku na svako zatvoreno oko. Ostavite ih na očima dva do tri minuta, ili ih zamenite drugim, hladnijim parom kriški.

Shutterstock

Hladite oči kriškama krastavca. Lezite na leđa i stavite po krišku na svako zatvoreno oko

Veštačke suze

Za očnu napetost povezanu sa suvim očima koristite veštačke suze, koje se mogu naći u apotekama.

Nosite naočare za sunce

Kada je sunčeva svetlost suviše bleštava - čak i zimi - nosite naočare za sunce. One će smanjiti napetost očiju, koje je posledica narušavanja stanja vaših očiju. Najbolje naočare za sunce imaju žuta, narandžasta ili braon stakla, kao i ona boje ćilibara. Svetlost iz plavog dela spektra je ona koja nas nagoni da žmirkamo, a navedeni tipovi sočiva je blokiraju.

Podesite monitor

Pojačajte kontrast na monitoru svog kompjutera. Primetićete da slova i slika postaju oštrije.
Podesite visinu stolice tako da gledate blago naniže u smeru monitora. Iskosite monitor tako da odgovara vašem pogledu. Vodite računa da vam oči budu udaljene najmanje 50 cm od ekrana.
Spustite zavese ili roletne u blizini vašeg radnog prostora da ne biste imali odsjaj prozora na ekranu. Redovno brišite prašinu sa ekrana da bi slika na njemu bila jasnija.

Ukoliko ste umereno kratkovidi, pokušajte da čitate ili razgledate sadržaj ekrana kompjutera bez naočara za daljinu. To bi moglo više da prija vašim očima.

Izaberite veću veličinu fonta kako bi vam se oči ne bi naprezale pri fokusiranju, ili koristite opciju uvećanja slike da biste povećali dimenzije sadržaja koji gledate.

NALJUTITE SE PONEKAD! Prikrivanje besa je loše po zdravlje!

Obasjajte svoj život

Vodite računa da vam je dok čitate osvetljenje odgovarajuće da ne biste naprezali oči. Najbolje je koristiti lampe sa savitljivim vratom, usmerenim tako da svetlost pada na stranu koju čitate. Sijalica manje snage korišćena na ovom tipu lampe je, uopšte gledano, efikasnija od sijalice veće snage na stonoj lampi. Sijalica od 40W do 60W trebalo bi da obezbedi dovoljno svetlosti.

Nemojte se zadovoljiti jednom lampom za čitanje u inače mračnoj sobi. Vodite računa da su ostali izvori svetla takođe uključeni. Ukoliko postoji suviše veliki kontrast između svetla pod kojim čitate i ostatka prostorije, vaše zenice će neprekidno morati da se sužavaju i šire kako bi se prilagodile razlici.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija