• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.08.2016

15:17

PRIRODNA TERAPIJA Evo šta jesti ako vam je povišen holesterol!

Ljubav

PRIRODNA TERAPIJA Evo šta jesti ako vam je povišen holesterol!

Podeli vest

Terapija za povišen holesterol nema efekta ako se ne držite preporučenog dijetetskog režima ishrane

Nema te tablete koja preko noći može da izbriše nakupljenu masnoću. Specijalisti interne medicine kažu da lekovi neće anulirati posledice loše ishrane, jer delotvorna terapija zahteva i promenu načina života.

Pazite na skriveni šećer

Svi znamo da kolači povećavaju nivo šećera u krvi, ali niko ne misli na šećer skriven u jogurtu, kiflama, gaziranim pićima... Prekomeran unos šećera utrostručuje rizik od niskog nivoa dobrog holesterola. Pravilo je jednostavno - manje šećera, viši HDL, niski trigliceridi.

Hranite se mediteranski

Mediteranska hrana, koja se zasniva na voću, povrću, integralnim žitaricama, maslinovom ulju, orasima, pasulju i ribi dokazano smanjuje nivo masnoće u krvi, a i rizik od srčanih bolesti za čak 30 odsto.

Doručak je najvažniji obrok za vaše srce. Ako ga preskačete, možete povećati nivo holesterola, a rizik od srčanog udara za čak 27 odsto. Ali ne počinjite dan prženom slaninom ili kobasicama. Meso svedite na minimum, a jedno jaje dnevno prava je mera.

Izbegavajte grejpfrut

Grejpfrut u kontaktu s lekovima za holesterol može da dovede do komplikacija, da statine unete lekovima pretvori u neprijatelje. Krivci su furanokumarini, komponente koje utiču na to kako vaše telo razlaže statine. Mogu povisiti nivo statina u krvotoku i uzrokovati potencijalnu toksikaciju. Ako ne koristite lekove, grejp je dobrodošao. Jedan dnevno za mesec dana snižava holesterol za čak 15,5 odsto.

Ne odbacujte masnoće

Masti imaju lošu reputaciju, ali ne sve. Transmasti nisu dozvoljene, što znači da treba izbegavati gotova pakovanja kolača, kafu s mlekom, zamrznute piće... I zasićene masti su u redu, ali umereno, a daleko najbolje su one u orasima, maslinovom ulju, avokadu i ribi jer regulišu nivo holesterola i snižavaju nivo triglicerida.

Sladite se čokoladom

Ustanovljeno je da tamna čokolada snižava nivo lošeg holesterola za 20 odsto, a za čak toliko povećava i nivo dobrog holesterola. To je verovatno zbog flavonoida, antioksidanata koji utiču na zdravlje srca. Birajte onu sa 70 odsto kakaoa ili više.

Sir? Jedite ga slobodno

Danski istraživači su šest nedelja redovno ispitanicima davali po 141 gram masnog sira. Iako su unosili više od uobičajene količine masti, njihov loš holestrol nije se pomerio. Da


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Riddick

pre 7 godina

I poslednje sladite se informerkom ona 100% skida holestereol.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17