• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.08.2016

21:37

SPAS U POSLEDNJI ČAS Evo šta da radite ako vas bole leđa!

Ljubav

SPAS U POSLEDNJI ČAS Evo šta da radite ako vas bole leđa!

Podeli vest

Leđa vas bole kada se malo krećete, a predugo sedite, međutim, mogu da vas bole i jer nepravilno dišete. Evo nekoliko saveta kako da se rešite bola

Leđa vas možda bole zato što nepravilno dišete, a to znači da koristite pogrešne mišiće. To izaziva ukočenost ramena i leđa.

Kod žena postoji i još jedan "razlog" koji može da izazove neugodne bolove u leđima, a to su grudi. Žene kojima je prosečna veličina grudnjaka 75E nose teret, objašnjava dr Mehmet Oz, što odgovara težini prosečne dinje, a one koje će brushalter tražiti među onima s veličinom, recimo, 65D na leđima nose opterećenje koje odgovara težini dva grejpa.

Takav teret povija ramena prema dole pa se bol javlja u gornjem delu leđa, ali se istežu i mišići donjeg dela leđa. Brushalter vam tu ne može mnogo pomoći jer će se i on urezati u kožu, a do pogrbljena položaja dovodi i često osećaj nelagode zbog veličine grudi, pa se žene trude da ih sakriju.

Još jedan od uzroka bolova u leđima, ističe dr Oz, je dehidracija vezivnog tkiva, koja pogađa i žene i muškarce, pa jedite zdravo i obavezno unosite dovoljno tečnosti.

Prva pomoć kada vas zabole leđa može biti jednostavna vežba.

Kleknite na podlogu za vežbanje razmaknutih kolena i oslonite se na ruke u širini ramena. Izvijte leđa prema gore u luk, a glavu povijte dole. Potom dignite glavu prema gore, a leđa savijte dole. Vježbajte i sa valjkom ili zarolanim peškirom.

Legnite na podlogu za vežbanje, a pod leđa, tačno tako da prati karlicu, podmetnite valjak i valjajte telo levo pa desno preko njega i tako desetak minuta svaki dan. Ili sednite na podlogu i pod donji deo leđa podmetnite valjak, nalegnite na njega i valjajte se leđima gore-dole. Naime, suprotno verovanju da treba mirovati kad bole leđa, dr Oz ističe da se polaganim kretanjem u granicama u kojima to možete jačaju drugi mišići koji će pomoći da prebrodimo bolno razdoblje.

Protiv bolova u leđima pomaže i masaža dlana. Akupresurne tačke za leđa su u korenu palca na oba dlana. To mesto treba pritisnuti palcem suprotne ruke i masirati kružnim pokretima, pa pomaći palac malo niže i opet masirati, pa još malo niže dok se ne oseti da je napetost popustila. Ako se pri masaži javi bol, nastavite da masiratr dok bol nestane i mesto masaže postane opuštenije.

Takva će masaža otvoriti puteve za slobodan protok energije kroz vaša leđa.

Protiv bolova u leđima također pomažu hladni oblozi i lagano nanošenje protivupalne kreme ili gela.

Vežba za stopala

1. Stisnuti mišići

Stanite približenih stopala, ruku opuštenih uz telo. Zatvorite oči i proverite svoje noge, jesu li mišići stisnuti u stopalima i možete li ih svesno opustiti.

2. Loptica pod noge

Stavite lopticu pored peta. Držeći prednje delove stopala čvrsto na podu polako pomerajte loptu s jedne na drugu. I tako nekoliko minuta.

3. Nožni palac

Stavite lopticu ispod nožnog palca. Laganim pritiskom gurajte lopticu prema peti. Podignite stopalo da premestite lopticu pod drugi palac i tad ponovite vežbu s drugim stopalom.

Svaki dan 15 minuta radite vežbte za stomak, stražnjicu i leđa

Da biste olakšali bolove u leđima, izdvojite 15 minuta na dan da se usredotočite na tople tačke svoga tela – stomak, stražnjicu i leđa. Vežbe usmerene na ta mesta pomažu zatezanju i opuštanju mišića koji će eliminirati bol u leđima. Zatezanjem i opuštanjem svake od tih skupina mišića uklonićete i bolnu napetost u tim mišićima.

Pola kašikice đumbira u prahu na dan smanjuje upale

Ulje koje sadrži đumbir pomaže smanjenju upale. Uzmite samo pola kašičice đumbira u prahu nekoliko puta na dan tokom sedam dana i razmutite ga u toploj vodi koju popijete ujutro, u limunadi uz ručak ili uzmite tablete s ekstraktom đumbira.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Riddick

pre 7 godina

Vala kad bi mene izmasirala današnja informerka ja bi pit'o pošto olimpijska kolajna a ne ko ovi naši penzioneri čast izuzecima.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija