• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

04.09.2016

12:35

MUKE S AMBROZIJOM: Kako razlikovati prehladu od alergije?

Ljubav

MUKE S AMBROZIJOM: Kako razlikovati prehladu od alergije?

Podeli vest

Najviše muke osobama koje su alergične na polen zadaje ambrozija, rod invazivnog korova, jedna od najpoznatijih i najopasnijih alergenih biljaka na svetu

Sezona polenskih alergija uveliko je u toku i trajaće do kasne jeseni. Najviše muke osobama koje su alergične na polen zadaje ambrozija (lat. Ambrosia artemisiofolia), rod invazivnog korova, jedna od najpoznatijih i najopasnijih alergenih biljaka na svetu.

Polenova zrna izazivaju alergijske reakcije (bronhitis, konjuktivitis, dermatitis, polensku kijavicu...) kod više od 20 odsto populacije (svaka peta osoba), a od 24 biljne vrste koje se na našem području mere kao alergene, ambrozija ima najviša svojstva.

(RECEPT) ČAJ PROTIV AMBROZIJE: Rešite se alergije na prirodan način!

Koncentracija polena najviša je pre 10 ujutro i kada zađe sunce

Kalendar alergije na polen

* Polen drveća - mart, april
* Polen trava - od maja do jula, nekad i do kraja avgusta
* Polen korova - od kraja jula do oktobra

Prehlada ili alergija

Iako curenje iz nosa, suzne oči, kijanje i začepljeni nos znaju da se jave i kod alergije i kod prehlade, postoje i bitne razlike. Klasični simptom alergije koji ne ide uz prehladu je svrab. Alergične osobe svrbe i nos i oči, a ponekad i uši i usta.

Osim toga, prehladu uzrokuje virusna infekcija i obično traje pet do 10 dana. Simptomi alergije traju daleko duže, dokle god postoje alergeni u okolini. Uz to, prehladu može da prati temperatura i bol u mišićima. Alergije, s druge strane, prati umor, ali ne i temperatura.

Od polenske kijavice pati svaka peta osoba

Polen ambrozije izaziva začepljene nosa, te su preosetljivi na ovu biljku prisiljeni da dišu na usta, dok curenje sekreta izaziva kašalj, grebanje (svrab) i bol u grlu. A budući da polenska groznica uzrokuje i oticanje u sinusima i u blizini otvora Eustahijeve tube (prolaz koji spaja grlo i srednje uvo), mogu se razviti dodatni simptomi sinusne infekcije ili infekcije uveta.

JAČI OD NIKOTINA: Zašto neki pušači dožive sto godina?

Rastući fenomen

Statistički podaci govore da se alergije šire poput epidemije. Očekuje se da će do 2030. godine svaki stanovnik Evrope bolovati od nekog oblika preosetljivosti. Razlog tome je povećana zagađenost vode, zemlje i vazduha. Kod polenskih alergija zrna se vezuju za čestice dima, smoga i prašine, čime se povećavaju njihova alergena svojstva.

Prevencija

Napade polenske groznice možete sprečiti smanjenim izlaganjem alergenima. Zato je dobro u vreme alergija biti u zatvorenom prostoru i imati na umu da je koncentracija polena najviša pre 10 ujutro i nakon zalaska sunca. Zato sve dogovore, ako je moguće, zakažite u razdoblju niže koncentracije alergena.

Pre spavanja se okupajte i operite kosu kako biste uklonili zaostale alergene

Zatvorite prozore, posebno u spavaćoj sobi, a tokom vrućih dana upalite klima-uređaj. U automobilu zatvorite ventilaciju i upalite klimu (naravno, ako je imate).

Pre spavanja se okupajte i operite kosu kako biste uklonili zaostale alergene, a opranu odeću sušite ili u mašini za sušenje veša ili u kući.

MIKROBIOLOG: Nikada nemojte stavljati krišku limuna u piće!

Šta vam je činiti

- Ne izlazite iz kuće u toku prepodneva, tada je koncentracija najveća
- Držite zatvorene prozore stana ili automobile

- Ako je vetrovito, ostanite kod kuće (čestice polena se lako prenose vetrom)
- Tuširajte se i perite kosu svako veče, ali i često perite ruke
- Ne sušite veš u dvorištu i na terasi
- Sportskim aktivnostima u prirodi bavite se posle kiše, kada je koncentracija alergena najmanja
- Planirajte godišnji odmor u vremenu od početka avgusta do sredine septembra, te se barem na neko vreme sklonite od polena

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija