• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr/Informer.rs

06.09.2016

13:57

IMATE NOĆNE MORE? Snovi otkrivaju simptome bolesti i to godinama ranije!

Ljubav

IMATE NOĆNE MORE? Snovi otkrivaju simptome bolesti i to godinama ranije!

Podeli vest

Psiholozi se slažu da poruke snova nikako ne treba zanemariti jer upravo iz njih možemo pročitati važne podatke o bolestima od kojih bismo se mogli razboleti

Simboli iz snova mogu biti pokazatelji tuberkuloze, depresije i srčanog udara, a mogu upozoriti na rizik od Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti. 

Postoje konkretni dokazi kako vrste snova, počevši od onih koji se iz noći u noć ponavljaju preko živopisnih snova i noćnih mora pa do bizarnih noćnih vizija, mogu upozoriti na bolesti i godinama prije no što se pojave prvi simptomi. 

Slabo srce i noćne more 

Ako vas često muče noćne more, to može upozoravati na probleme sa srcem, migrenu ili premalo sna. Neprijatne noćne more mogu prouzrokovati i lekovi za krvni pritisak iz reda beta-blokatora - kaže professor Džim Horn, stručnjak za snove. 

TOPI KILOGRAME I SNIŽAVA HOLESTEROL! Cimet dijeta sa kiselom vodom, jogurtom i medom!

Ti lekovi šire krvne vene, ali stručnjaci vjruju kako mogu i indirektno menjati ravnotežu određenih hemikalija u mozgu, što je okidač za noćne more. Ružni snovi mogu biti povezani i sa slabim srcem, pokazalo je istraživanje sprovedeno na više od 6.000 ispitanika. 

 

Shutterstock

Migrena dolazi s besom 

Naučnici su ustanovili kako oni koji pate od nepravilnog rada srca imaju tri puta veći rizik od noćnih mora, a onima koji osećaju bolove u prsima taj je rizik povećan čak sedam puta. Pretpostavlja se kako je to stoga što su oni koji imaju probleme sa srcem skloniji i problemima s disanjem, zbog čega se smanjuje nivo kiseonika u mozgu. 

Noćne more i ružni snovi prepuni besa i agresije mogu biti i upozorenje da vam dolazi migrena. Sanjate li svake noći da vas proganjaju ili da ste napadnuti, takvi stresni snovi mogu biti rani predznak bolesti mozga ili neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti. 
 

Proganjanje zbog alkohola 

Upozoravajući snovi se javljaju i deset godina pre prvih simptoma bolesti kao što su gubitak pamćenja - ističe dr Oskroft iz bolnice Papvort u Kembridžu. 
Smatra se kako ljudi koji redovito proživljavaju snove u kojima ih proganjaju ili napadaju, pate od poremećaja ponašanja u REM fazi sna. Akutni oblik tog poremećaja može se pojaviti i tokom odvikavanja od alkohola te sedativno-hipnotičkih lekova. 

(FOTO) DOKTORI REKLI DA JE STRES: A u stomaku joj se dešavalo OVO!

“Bizarni, nezaboravni snovi mogu upozoravati na infekciju ili početak menopauze. Infekcije mogu prouzročiti polubudno stanje, koje je okidač za bizarne snove”, kaže neurolog dr Patrik Meknamara s Medicinskog fakulteta u Bostonu – “I kasnonoćno opijanje može biti okidač za takve živopisne snove koji se najčešće javljaju u zoru jer tada delovanje alkohola slabi, a to utiče na hemikalije u mozgu i stvara čudne snove”

 

stock

Posebni snovi u menopauzi 

Prema svedočanstvima mnogih žena, posebno živopisni snovi karakteristični su i za menopauzu, a pretpostavlja se da su uzrok hormonske fluktuacije. 

 - Ako vam se čini da sanjate više nego obično, iza kulisa te plime snova može takođe biti fluktuacija hormona zbog čega žene često mnogo više sanjaju tokom menstruacije - napominje profesor Horn. 

Iako u noći tokom REM faza “prođemo” od četiri do šest epizoda snova, većine se ne sećamo. Od 28 do 42 sna, koliko ih odsanjamo u nedelji, sećamo se samo dva, tri sna, a ostatak je izbrisan. To nije zato što smo hronično zaboravni kad je reč o o snovima, nego zato što se sna možemo setiti samo ako se probudimo dok sanjamo, dakle usred “priče”, tvrde naučnici. 

Ako “film završi” i vi nastavite da spavate, taj ćete san zaboraviti. Pretpostavlja se da se žene mnogo više sećaju snova nego muškarci upravo stoga što imaju lakši san te se češće bude. 

Vreme je da usporite 

Sanjate li više no obično, to može biti i posledica hroničnih bolova, skidanja s antidepresiva ili toga što vam je u sobi prevruće ili prehladno. Sve to ometa san i uzrokuje češće buđenje tokom REM faze zbog čega se sećate više snova, te verujete da sanjate više no obično. 

“Ako vas noću i rano ujutro snovi bude, to može upozoravati na depresiju te biti znak da ste pod povećanim stresom ili da imate viška kilograma. Okidač za takve snove mogu biti i masna jela. ni koji su pod teškim stresom ili pate od depresije, ranije ulaze u REM fazu, ranije i ‘prošetaju’ snovima, te se ranije i bude”, kaže profesor Horn. 

Svi su takvi snovi poruka da je vreme da usporite. 

Snovi u trudnoći 

Mnoge majke svedoče kako su u trudnoći imale živopisne i uznemirujuće snove, no kod njih je smanjen rizik od postporođajne depresije. 

Znaci stresa 

Stres se često manifestira katastrofičnim i paničnim snovima, pa mnogi sanjaju da dolazi ogroman plimni talas ili da kasne na avion.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija