• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

11.09.2016

17:30

GLAVOBOLJE RUKOM ODNESENE: PRE nego što posegnete za kafetinom...

Ljubav

GLAVOBOLJE RUKOM ODNESENE: PRE nego što posegnete za kafetinom...

Podeli vest

Mnogo je načina koji će vam pomoći kod tupog pulsiranja u glavi. Pre lekova, probajte da umirite bol nekim od tradicionalnih recepata

U našem užurbanom, stresnom svetu nije čudo što s vremena na vreme zateknemo sebe kako uzimamo sredstvo za umirenje bolova. Paracetamol, brufen, aspirin, kafetin... ipak su samo deo rešenja. Postoji mnogo toga što možete učiniti da biste izbegli tupo pulsiranje u glavi.

Akupresura

Čvrstim, kružnim pokretima masirajte predeo između baze palca i kažiprsta. Neprekidno masirajte nekoliko minuta, zatim zamenite ruke i ponavljajte dok bol ne nestane. Stručnjaci akupunkture zovu ovu mesnatu oblast "aktivirajuća tačka LIG4" i smatraju da je povezana sa delovima mozga u kojima nastaju glavobolje.

(FOTO/VIDEO) POTRESNA ISPOVEST MANEKENKE: Zbog prevelikih grudi sam bila na ivici smrti!

Đumbir se već dugo koristi kao efikasan lek

Toplo/hladno

Verovali ili ne, potapanje stopala u vruću vodu će pomoći kod glavobolje. Vruća kupka za stopala će, povlačenjem krvi u vaša stopala, ublažiti pritisak na krvne sudove u vašoj glavi. Za tenzionu glavobolju stavite vruću oblogu na čelo ili na zadnju stranu vrata. Toplota će pomoći da se opuste učvoreni mišići u toj oblasti. Može zvučati protivrečno, ali posle tretmana toplotom možete nastaviti tretmanom (ili ga zameniti) hladnom oblogom na čelo. Umotajte nekoliko kocki leda u peškir ili upotrebite kesu smrznutog graška umotanu u krpu. Hladnoća skuplja krvne sudove i, kada se oni suze, prestaju da pritiskaju senzitivne nerve.

Vruća kupka za stopala će, povlačenjem krvi u vaša stopala, ublažiti pritisak na krvne sudove u glavi

Kofein

Popijte šolju jake kafe. Kofein smanjuje širenje krvnih sudova i, prema tome, pomaže da se olakša glavobolja. Zbog toga je kofein sastojak nekih posebno jakih sredstava za umirenje bolova. Ako već pijete mnogo kafe, nemojte isprobavati ovaj predlog.

Lavanda i nana

Određena esencijana ulja - posebno od lavande - mogu pomoći da se ublaže pritisak i glavobolja. Nežno umasirajte malo ulja od lavande na čelo i slepoočnice, zatim lezite i uživajte u opuštajućem mirisu. Za maksimalno olakšanje idite u sobu koja je prohlađena, zamračena i mirna. Što duže možete tamo da ležite udišući ovaj miris, to bolje.

NAUČNICI POTVRDILI: Postoji univerzalni lek za sve boljke!

Popijte veliku čašu vode jer dehidratacija često izaziva glavobolju

Kao dodatak ulju od lavande - ili umesto njega - koristite ulje nane. Ako imate isparivač, dodajte sedam kapi ulja lavande i tri kapi ulja od nane, a zatim udišite ovo olakšanje u vidu pare. Možete, umesto toga, pokušati da poprskate nekoliko kapi ulja nane na maramicu. Udahnite duboko nekoliko puta. Ili iscedite dve mokre kesice čaja od nane i držite ih pet minuta na zatvorenim očima ili čelu.

Shutterstock

Pijte nešto umirujuće

Đumbir ima antiflamatorna svojstva i već dugo se koristi kao efikasan lek protiv glavobolje. Da biste napravili rastvor, sameljite pola kafene kašičice đumbira, umešajte to u šolju vode i popijte. Ili, umesto toga, sipajte šolju vruće vode preko jedne kašike sveže samlevenog đumbira, pustite da se čaj malo ohladi i popijte ga. Đumbir je posebno delotvoran protiv migrena, mada nije potpuno jasno kako deluje. On takođe pomaže u kontrolisanju mučnine, koja veoma često prati migerne.

UPOZORENJE STRUČNJAKA: Muškarci, ne držite telefone u džepu!

Probajte sa pijenjem šolje čaja od ruzmarina, on može da predupredi pogoršanje glavobolje. Prelijte šolju ključale vode preko kafene kašike osušene biljke, ostavite deset minuta da se natapa, procedite i pijte.
Jedan od bakinih lekova je i jak crni čaj sa dodatkom nekoliko istucanih karanfilića. Čaj sadrži kofein, a karanfilić ima antiflamatorno dejstvo.

Popijte veliku čašu vode i vidite da li to deluje. Dehidratacija, naime, često izaziva glavobolju.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija