• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zadovoljna.hr

21.09.2016

12:20

PROMENE NA KOSI otkrivaju zdravstvene probleme!

Ljubav

PROMENE NA KOSI otkrivaju zdravstvene probleme!

Podeli vest

Iako je kosa jedan od najlepših ukrasa, ona može da ima mnogo važniju ulogu. Ovaj deo našeg tela, baš poput noktiju, može da nam otkrije dosta o stanju organizma. Primetite li neke nagle promene na vašoj kosi, ne ignorišite ih jer one mogu biti pokazatelj zdravstvenih problema

1. Preterano opadanje kose


Žena u proseku dnevno izgubi stotinak vlasi, što se smatra normalnom pojavom. Međutim ako primetite kako je kosa počela značajnije da vam opada, najbolje rešenje je potražiti savet lekara. 

BUDALE! Umesto kondoma koristili plastičnu kesu!

Preterano opadanje kose može biti znak poremećaja u ravnoteži hormona , ali i bolesti poput pityriasis amiantacea i seboreja kao i poremećaja rada štitne žlezde. isto tako, za opadanje kose mogu biti odgovorni i neki lekovi, ali i nedostatak minerala u organizmu poput gvožđa i cinka. 

2. Tanke i slabe vlasi


Ako su vaše čvrste, debele vlasi oslabile i stanjile se to može ukazivati na hipotireozu, bolest štitne žlezde koja nastaje zbog premale proizvodnje hormona. Štitna žlezda reguliše rad endokrinog sistema i utiče na strukturu kose,zato prvo što morate da uradite jeste da odete kod lekara i pitate ga za savet. 

PROPOLIS BRIŠE AFTE! Četiri kućna leka za brzo lečenje ranica u ustima

Međutim uzrok promene strukture vlasi može bit i stres. Zbog stresa kosa sporije raste, gubi sjaj i postaje suva. Stres utiče na zadržavanje natrijuma (soli), koji se može akumulirati oko folikula vlasi uzrokujući smanjeni prenos hranljivih materija koje su vašoj kosi prekopotrebne. 

3. Kosa koja opada u pramenovima


Opadanje malih pramenova može biti izazvano alopeciom areatom, autoimunom bolešću uzrokovanom velikim promenama u organizmu poput trudnoće ili bolesti pri kojoj imunološki sistem slabi i time utiče na smanjenje folikula vlasi. 

Isto tako, Citostatici, vitamin A i njegovi derivati, antidepresivi, hormoni (testosteron), lekovi za smanjenje masnoća u krvi, kao i određene vrste lekova za visok pritisak takođe mogu da izazovu prekomerno opadanje kose. 

4. Preuranjene sede vlasi


Imate li puno sedih, a mlađi ste od 35 godina, moguće je da vam nedostaje vitamina B12 i B9 poznatog i kao folna kiselina. 

Isto tako, pojava sedih vlasi u ranoj životnoj dobi može biti uzrokovana lošim kvalitetom krvi i problemima s bubrezima, poremećajem rada štitne žlezde, ali i kožnom bolešću kao što je vitiligo, koja uzrokuje iznenadnu pojavu depigmentacije. 

5. Lako lomljive vlasi


Kosu čini belančevina keratin pa nedostatak belančevina u ishrani može oslabiti vlas toliko da ona vrlo lako puca. Lomljivu kosu može uzrokovati i neuhranjenost.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija