• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

26.09.2016

18:01

JESENJI DETOKS: Plan ishrane za 7 dana!

Ljubav

JESENJI DETOKS: Plan ishrane za 7 dana!

Podeli vest

Možda je baš jesen pravi period za dijetu - namirnice kojih sada ima napretek idealne su i za mršavljenje
Shutterstock

Sveže sezonsko voće i povrće obezbeđuje sve neophodne vitamine i minerale organizmu. Jesen je bogata plodovima koji su veoma zdravi i korisni za vaše zdravlje. Uz pravilno kombinovanje namirnica bićete siti, zdravi i vitki.

REZULTATI NAJNOVIJEG ISTRAŽIVANJA! Pušenje štiti vaš mozak od opasnih bolesti, evo i kojih!

Plan i program

Ujutro, odmah po buđenju, popijte mlaku čašu vode sa isceđenim limunom. To će vam odmah pročistiti organizam i regulisati nivo kiselosti (limun je bazna namirnica!).

Kupus

Kupus je dobro poznat kao dijetalna namirnca, a čorba od ovog povrća je i glavna junjakinja čuvene kupus dijete. Ovo povrće je dragocena namirnica zbog sadržaja tartronske kiseline, koja usporava pretvaranje šećera i ostalih ugljenih hidrata u mast. To ga čini idealnim za sve one koji žele da se oslobode viška kilograma.

Za doručak možete spremiti smuti od grejpfruta, kruške i spanaća. Dobre kombinacije su i cvekla, šargarepa, jabuka i limun, ili paradajz, krastavac, kelj i celer.

Ručak može biti velika porcija salate od rukole, krastavca, rotkvica, pola glavice ljubičastog luka i semenki suncokreta i bundeve. Sve to prelijte maslinovim uljem, posolite i pobiberite. Ako nemate rukolu, dobra zamena je kelj. Još jedna zanimljiva salata je od brokolija i karfiola sa kurkumom. U ovu salatu idu još šargarepa, ribizle, svež peršun i semenke suncokreta. Takođe je prelijte maslinovim uljem, posolite i pobiberite.

Ako čeznete za toplom supom, predlažemo vam čorbe od povrća - šargarepe, luka, celera, bundeve i koje god vrste tikve da imate. Gotovo povrće izblendirajte i začinite.

MEDICINSKA MEŠAVINA! Za 10 dana bol nestaje, i više se ne vraća!

Za večeru možete probati povrće iz rerne (treba mu oko 35 minuta da se ispeče) - krompir, šargarepu, razne vrste repe, cveklu, paškanat, bundevu, pečurke, crveni luk, crni luk... Sve povrće očistite, posolite i prelijte maslinovim uljem. Ako ne možete bez mesa, veče je vreme kada bi trebalo da ga dodate na meni. Birajte posna, bela mesa u minimalnim količinama (ne više od 150 g po porciji).
Između obroka možete jesti bilo koje voće po izboru.

Meni za 7 dana

Za sve one kojima su neophodne tačne smernice predlažemo jedan manje restriktivan program baziran na jesenjim namirnicama. Sa ovim režimom ishrane, osim što ćete očistiti organizam, možete izgubiti i do četiri kilograma nedeljno.

Prvi dan
Doručak: kriška kukuruznog hleba, posni sir, sveža paprika

Užina:kruška
Ručak: supa od bundeve, dve kriške tostiranog hleba premazanog belim lukom
Užina: jabuka
Večera: pečena piletina, 150 g brokolija i karfiola na "lešo" prelivenih sa dve kašičice maslinovog ulja, činija salate

Drugi dan
Doručak: kriška kukuruznog hleba, posni sir, sveža paprika
Užina: kruška
Ručak: 250 g špageta s patlidžanom i paradajzom
Užina: 150 g grožđa
Večera: dva kuvana ili pečena kukuruza, šoljica nemasnog mleka

Zašto uopšte detoks?

Naša tela su prirodno napravljena da se detoksikuju svaki dan - eliminišemo toksine kroz naša creva, jetru, bubrege, pluća, limfu i kožu. Međutim, u doba prevelikog izlaganja raznim toksinima, zagađivačima vode, vazduha, namirnicama punih pesticida i herbicida, potrebno je da se povremeno dodatno pobrinemo za naše zdravlje. Detoksikacija kroz ishranu je vrlo dobar način da date svom telu oduška i podržite njegov već postojeći mehanizam.

 

Treći dan
Doručak: 40 g muslija, šolja jogurta, banana, kašičica meda

Užina: nar
Ručak: 250 g bukovača pripremljenih na grilu, 150 g krompir pirea, kupus salata
Užina: pečeni kesten
Večera: varivo sa kukuruzom i kupusom, kriška hleba sa semenkama

Četvrti dan
Doručak: sendvič od integralnog peciva, mlečnog namaza, tri kriške ćurećeg filea (salame) i sveže paprike

Užina: 150 g voćnog jogurta
Ručak: dve pljeskavice od kelja, praziluka i soje, integralni pirinač sa kukuruzom: 70 g sirovog pirinča, 80 g kukuruza

Užina: jabuka
Večera: pastrmka pečena u rerni, krompir salata

Peti dan

Doručak: 100 g proje, šoljica jogurta
Užina: 30 g oraha
Ručak: sendvič od integralnog peciva, tunjevina iz konzerve i zelena salata
Užina: jabuka
Večera: omlet s paprikama: 2 jajeta, 250 g paprika, kriška integralnog hleba sa semenkama, salata od sveže šargarepe

PIJTE IH SVAKI DAN! Ovih 5 čajeva će učiniti čudo za vašu liniju!

Šesti dan
Doručak: kriška integralnog hleba sa semenkama, maslac, marmelada od voća po želji, čaša prirodnog voćnog soka

Užina: kruška
Ručak: 100 g barene teletine, salata
Užina: dve mandarine
Večera: pečurke, tikvice, patlidžan, paprika i paradajz sa grila, posni sir, kriška integralnog hleba sa semenkama

Sedmi dan
Možete jesti kao i obično, ali se trudite da budete umereni.

Nakon toga napravite pauzu od najmanje sedam dana i ponovite postupak, ako je to neophodno - ukoliko želite da smršate ili osećate da vam ovaj meni prija.

Shutterstock

BUNDEVA
Bundeva je "kovčeg" pun vitamina (A, E, C, B), a sadrži i bogatu količinu gvožđa i magnezijuma. Doktori je preporučuju pacijentima koji pate od lošeg vida, varenja ili cirkulacije. Ono što je najbolje u vezi sa ovim povrćem je što zadržava sve hranljive nutrijente u bilo kom obliku (kuvanom, pečenom, sirovom). Bundeva je odlična za ubrzavanje metabolizma i pomaže u gubljenju viška kilograma.

KUPUS
Kupus je dobro poznat kao dijetalna namirnca, a čorba od ovog povrća je i glavna junjakinja čuvene kupus dijete. Ovo povrće je dragocena namirnica zbog sadržaja tartronske kiseline, koja usporava pretvaranje šećera i ostalih ugljenih hidrata u mast. To ga čini idealnim za sve one koji žele da se oslobode viška kilograma.

Shutterstock

JABUKE
To što je ova voćka simbol zdravlja nikako nije neutemeljeni kliše. Ona je puna vitamina, vlakana i kiselina koje pomažu telu da se oslobodi nezdravih aditiva iz hrane i drugih nepoželjnih hemikalija. Studije su pokazale da ljudi koji jedu tri jabuke ili kruške na dan lakše gube kilograme. Ovo voće ima malo kalorija, a prepuno je vode i pomenutih vlakana, zbog čega vas duže čini sitim.

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija