• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

02.10.2016

13:06

VOĆKA LJUBAVI: Venera je voljenima poklanjala nar!

Ljubav

VOĆKA LJUBAVI: Venera je voljenima poklanjala nar!

Podeli vest

Nar od davnina predstavlja simbol plodnosti, izobilja, dobrog zdravlja i večnog života, a mnoge studije potvrdile su da se radi o jednom od najlekovitijih plodova


Nar je jedinstveno i misteriozno voće koje od davnina predstavlja simbol plodnosti, izobilja, dobrog zdravlja i večnog života. Ova biljka potiče iz Persije i kroz istoriju se svrstavala u voće bogova. Prema nekim tumačenjima, baš ovu voćku je Venera, boginja ljubavi, poklanjala voljenima. Mnoge studije potvrdile su da se radi o jednom od najlekovitijih plodova zbog blagotvornog uticaja na kardiovaskularni, nervni i koštani sistem.

U jesen, sok od sveže ceđenog nara nešto je najbolje što možete učiniti za svoje zdravlje

Lekovita svojstva

* Nar je veoma snažan antioksidans, koji snižava krvni pritisak, sprečava nastanak krvnih ugrušaka u arterijama, a takođe i smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi. Sok od nara smanjuje rizik od infarkta srca i mozga.

PREVENCIJA ILI LEČENJE, BIRAJTE: Da li znate osnovne podatke o svom zdravlju?

* Nar uništava ešerihiju koli i stafilokok bakterije.

* Ova voćka sadrži biljne materije koje podstiču proizvodnju serotonina u organizmu, pa je korisna za ublažavanje depresije.

* Semenke nara su bogat izvor vitamina (pogotovo vitamina C i A), što ih čini korisnim za imuni sistem. Kada pravite sok, nemojte ih bacati. Sameljite ih i dodajte u jogurt ili marinade pri pripremi mesa.

* Nar je koristan za koštanu strukturu, pa se preporučuje kao prevencija od nastanka osteoporoze i osteoartritisa.

Recept za sirće

Jedan do dva nara usitnite i stavite u flašu zajedno s korom. Prelijte jednim litrom jabukovog sirćeta, ostavite da se kora raskvasi 30 dana i procedite. Preporučuje se kao začin za salate ljudima koji imaju amebe ili druge crevne parazite.

* Plodovi nara sadrže dosta gvožđa, tako da mogu biti od pomoći pri suzbijanju simptoma kod anemičnih osoba kao sto su slabost i vrtoglavica.

* Plodovi nara (naučno) dokazano povećavaju plodnost kod muškaraca, jer pozitivno utiču na kvalitet i koncentraciju spermatozoida. Utvrđeno je da dve čaše soka od nara dnevno povećavaju libido i kod muškaraca i kod žena, jer ovo voće utiče na nivo testosterona kod oba pola.

Ulje protiv starenja

ČUDOTVORNE BOBICE koje sprečavaju demenciju i pojavu sedih!

Ulje nara izrazito je bogato i hranjivo, a može se primenjivati lokalno, oralno, u kozmetičke i medicinske svrhe. Ima estrogenska, antiupalna i antimikrobna svojstva. Bogatstvo antioksidanata čini ga moćnim saveznikom protiv starenja. Od njega se prave sapuni, masažna ulja, luksuzna kozmetika za lice i drugi proizvodi za lepotu. Istraživanja pokazuju da ulje nara štiti od raka, dijabetesa, gojaznosti i srčanih bolesti.

Zrna mogu da posluže kao sastojak i dekoracija salata, dipova, kremastih kolača, kupova i kolača od sira

Na tanjiru

Od nara se pripremaju umaci, želei, kolači, sirupi, sokovi, likeri, vino, sirće i čaj. Zrna mogu da posluže kao sastojak i dekoracija salata, kremastih kolača, kupova i kolača od sira. U Indiji i Pakistanu zrna su najčešće dodatak jelima od mesa. U jesen, sok od sveže ceđenog nara nešto je najbolje što možete učiniti za svoje zdravlje.

Shutterstock

TREBAĆE VAM RASOL: I od kafe možete da se napijete!

PATLIDŽAN PUNJEN NAROM

Sastojci: 2 patlidžana, 1/3 šolje maslinovog ulja, kašičica majčine dušice, nar, kašičica mešavine začina - susam, majoran, origano, majčina dušica i so. Za sos: 9 kašika milerama, ˝ šolje jogurta, kašika maslinovog ulja, čen mlevenog belog luka.

Priprema: Patlidžan oprati, iseći po dužini i izdubiti sredinu. Voditi računa da se ostavi debljina od 2 cm. Patlidžan premazati uljem, posuti majčinom dušicom, staviti u podmazanu tepsiju obloženu papirom za pečenje i peći na 185 C oko 35-40 minuta. U međuvremenu napraviti sos - u manju činiju staviti mileram, jogurt, maslinovo ulje, beli luk i so. Sve lagano promešati i sačekati da se patlidžan ispeče. Pečene polovine patlidžana napuniti sosom, staviti očišćen nar i posuti pripremljenom mešavinom začina.


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17