Shutterstock

18:01 Ljubav i zdravlje 0

Ljubav&Zdravlje | 15. 10. 2016.

PIKANTERIJA! Vodič kroz CARSTVO ZAČINA!

Vremena kada su domaćice na policama držale samo so, biber i alevu papriku odavno su prošla. Postoji mnogo dokaza da su začini ne samo ukusni, nego i lekoviti

Kulinarstvo ne može da se zamisli bez začina. Osim izvanredne arome, oni poboljšavaju ukus hrane, i to bez dodavanja masti, soli, šećera i kalorija. Začini su začuđujuće bogati antioksidansima i u tom smislu uporedivi s voćem i povrćem. Osim te zaštitne uloge oni smanjuju upalne procese koji su prethodnica mnogih hroničnih bolesti, a takođe ubrzavaju metabolizam. Jednom rečju, prepuni su antioksidanata, protivzapaljenskih, antibakterijskih i protivvirusnih sastojaka, koncentrisanih u malim količinama. Zapravo, prema preporukama stručnjaka, trebalo bi da se koriste što je češće moguće.

NEĆEMO VIŠE STARITI? Naučnici na korak od otkrića večnog života!

Najskuplji je šafran

Začini su se nekad upotrebljavali kako bi se prikrio miris ne baš sveže hrane ili za popravljanje ukusa ne baš ukusne hrane. U antičko doba bili su vrlo retka i vredna roba koja se upotrebljavala u medicini i u izradi parfema, eteričnih ulja i aroma. Hipokrat, grčki lekar, naveo je više od 400 lekova izrađenih od začina i začinskog bilja, a gotovo polovina njih se i danas koristi. Zbog dominacije u trgovini začinima vodili su se ratovi (između 15. i 17. veka), a danas je najskuplji začin na svetu šafran. Slede vanila i kardamom.

Način korišćenja

* Ne preterujte u količini i nikada ne dodajte dva vrlo jaka začina, treba ostaviti da jedan dominira.
* Ako koristite suve začinske biljke, dodajte ih na početku kuvanja, a sveže na kraju.
* Začinske trave stavite u hladna jela (presna hrana, salate, dresinzi, voće, voćni sokovi) nekoliko sati pre služenja da bi se sjedinili ukusi
* Ako duplirate količinu u receptu, ne morate da duplirate i količinu začina (dovoljno je da stavite još 50 odsto)
* Suvi začini imaju jači ukus od svežih. Ekvivalent jednoj četvrtini kašičice praha jesu tri četvrtine suvog ili dve kašičice svežeg začina

Začinjeno vs. pikantno

Začinjena hrana ne znači isto što i ljuta hrana - začinima se postižu razni drugi efekti. Budući da začinima treba vremena da oslobode ukus i miris, uglavnom se dodaju na početku kuvanja. Mogu se podeliti na ljute, mirisne i one koji dodaju boju. Velike začine poput štapića cimeta ili karanfilića trebalo bi pre posluživanja ukloniti kako bi ne bi smetali prilikom jela.

Istina da većina začina dobro ide uz većinu namirnica, ali postoje kombinacije koje su posebno uspešne. Sledeća lista prikazuje neke od njih.

Namirnica + pravi pratilac

ŠPARGLA - vlašac, žalfija, estragon, majčina dušica

PASULj - kumin, kim, beli luk, nana, crni luk, origano, peršun, žalfija

BORANIJA - bosiljak, kim, karanfilić, mirođija, majoran, nana, žalfija, majčina dušica

OPASAN, ALI UHVATLJIV: Nevidljivi uzrok NEIZLEČIVE bolesti kojoj smo SVI SKLONI!

JUNETINA - bosiljak, lovor, kim, kumin, grčko seme, đumbir, beli luk, majoran, crni luk, origano, peršun, ruzmarin, žalfija, estragon, majčina dušica

BROKOLI - bosiljak, mirođija, beli luk, majoran, origano, estragon, majčina dušica

KUPUS - bosiljak, kim, ljuta aleva paprika, kumin, mirođija, morač, majoran, žalfija

ŠARGAREPA - anis, bosiljak, vlašac, cimet, karanfilić, kumin, mirođija, majoran, nana, peršun, žalfija, estragon, majčina dušica

Public

KARFIOL - bosiljak, kim, vlašac, kumin, mirođija, beli luk, majoran, peršun

PILETINA - anis, bosiljak, lovor, vlašac, cimet, kumin, mirođija, grčko seme, beli luk, đumbir, majoran, crni luk, origano, peršun, ruzmarin, šafran, žalfija, estragon, majčina dušica

Začini smanjuju upalne procese koji su prethodnica mnogih hroničnih bolesti, a takođe ubrzavaju metabolizam

 

KUKURUZ - vlašac, šafran, žalfija, majčina dušica

PATLIDžAN - bosiljak, cimet, mirođija, beli luk, majoran, nana, crni luk, origano, peršun, žalfija, majčina dušica

JAJA - anis, bosiljak, kim, ljuta aleva paprika, vlašac, korijander, mirođija, morač, majoran, origano, peršun, ruzmarin, šafran, žalfija, estragon, majčina dušica

RIBA - anis, bosiljak, vlašac, mirođija, morač, beli luk, đumbir, majoran, origano, peršun, ruzmarin, šafran, žalfija, estragon, majčina dušica

VOĆE - anis, cimet, karanfilić, đumbir, nana, ruzmarin

JOŠ ĆE DA ISPADNE KORISNA: Da li žvakaće gume pomažu u sagorevanju kalorija?

JAGNjETINA - bosiljak, lovor, cimer, korijander, kumin, mirođija, beli luk, đumbir, majoran, nana, crni luk, peršun, ruzmarin, šafran, žalfija, estragon, majčina dušica

PEČURKE - korijander, peršun, majoran, origano, ruzmarin, estragon, majčina dušica

PAŠKANAT - bosiljak, mirođija, majoran, peršun, majčina dušica

KRUŠKE - kim, vlašac, ruzmarin, estragon, majčina dušica

Hipokrat je naveo više od 400 lekova izrađenih od začina i začinskog bilja

 

SVINjETINA - anis, kim, kardamom, mirođija, beli luk, đumbir, origano, ruzmarin, šafran, žalfija, estragon

KROMPIR - bosiljak, kim, vlašac, korijander, mirođija, anis, majoran, origano, peršun, ruzmarin, žalfija, estragon, majčina dušica

PIRINAČ - bosiljak, anis, šafran, estragon, majčina dušica

SPANAĆ - anis, bosiljak, kim, vlašac, cimet, mirođija, ruzmarin, majčina dušica

BUNDEVA - bosiljak, kim, kardamom, cimet, karanfilić, đumbir, majoran, mirođija, origano, ruzmarin, žalfija

PARADAJZ - bosiljak, lovor, vlašac, korijander, mirođija, beli luk, majoran, origano, peršun, ruzmarin, žalfija, estragon, majčina dušica

ĆURETINA - bosiljak, beli luk, majoran, crni luk, origano, ruzmarin, šafran, žalfija, estragon, majčina dušica

TELETINA - bosiljak, lovor, vlašac, đumbir, majoran, nana, crni luk, peršun, ruzmarin, žalfija, majčina dušica
        

 

 



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]