• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.Lazović

15.10.2016

18:44

VREME JE ZA ČAJ: Lekovite mešavine protiv gripa, dijetbetsa, alergije...

Ljubav

VREME JE ZA ČAJ: Lekovite mešavine protiv gripa, dijetbetsa, alergije...

Podeli vest

Biljni čajevi imaju moćna isceliteljska svojstva i savršeni su za osobe koje žele da imaju koristi po zdravlje a da ne piju kapsule

Da li pijete čaj samo kada ste ozbiljno bolesni ili ne pijete ni tada? Ako ne pijete, sada bi moglo da bude pravo vreme da počnete. Ne samo što su došli hladni dani, već je sve više dokaza koji ukazuju kako svakodnevno pijenje šolje ili dve čaja može da pomogne da se spreče ili ublaže mnoga oboljenja koja se često javljaju.

Biljni čajevi imaju moćna isceliteljska svojstva. Oni su savršeni za osobe koje žele da imaju koristi po zdravlje a da ne uzimaju kapsule. Da li ste znali, na primer, da se čaj napravljen od listova i cvetova gloga smatra okrepljujućim sredstvom za srce? Da čaj od lista maline pomaže kod dijareje? Određeni čajevi, kao što je čaj od kamilice, korisni su kao obloge za ubrzanje zarastanja rana i smanjenje zapaljenja.

PIKANTERIJA! Vodič kroz CARSTVO ZAČINA!

Zeleni čaj sadrži EGCG, jedan od najmoćnijih antioksidanata ikad otkrivenih

Blagodeti zelenog čaja

Verovatno ste već čuli za izvanredna svojstva zelenog čaja, koji potiče od istog grma kao crni. Za zeleni čaj, koji je minimalno prerađen, pokazalo se da jača imunitet, snižava nivo holesterola, pomaže protiv karijesa i čak doprinosi sprečavanju pojave raka. On sadrži EGCG, jedan od najmoćnijih antioksidanata ikad otkrivenih. Običan crni čaj takođe je dobar za zdravlje.

U receptima koji slede koriste se osušene lekovite biljke. Ako umesto njih koristite sveže, biće potrebno da upotrebite trostruko veću količinu.

Napitak za miran san

Nema ničeg lošeg u tome da se, kod povremenih nesanica, uzme pilula za spavanje. Ipak, zašto rizikovati pojavu zavisnosti od lekova kada je čaj od kamilice i lavande njihova prirodna zamena? Ovaj čaj možete piti nekoliko puta na dan ili samo jednom pred spavanje.
Priprema: Pomešajte dva dela cvetova kamilice, jedan deo listova lavande, jedan deo listova nane i prstohvat oraščića. Za dobijanje jedne šolje čaja stavite dve kafene kašike ove mešavine u šolju koju ćete dopuniti do vrha ključalom vodom. Ostavite da se natapa pet minuta, procedite i pijte.

Antioksidantni čaj
 

Za vreme Drugog svetskog rata znalo se da piloti RAF-a jedu mnogo džema od borovnice. Izgleda da se proširila vest da te bobice sadrže jedinjenja koje će poboljšati njihov vid. Borovnica je bogat izvor antocijanozida, jedinjenja koja mogu da pomognu da se retina zaštiti od degeneracije žute mrlje, vodećeg uzroka slepila. Borovnice su takođe antiastrigent, koristan protiv proliva. (Ponesite malo čaja od borovnice sa sobom na sledeći odmor u inostranstvu). Izgleda da on takođe jača vene (korisno ako imate proširene vene) i može sniziti šećer kod osoba s dijabetesom.

Priprema: Ostavite da se jedna supena kašika samlevenih borovnica natapa u vrućoj vodi 15 minuta. Pijte do četiri šolje na dan.

Napitak za umirenje stomaka

Mirisna mešavina kardamoma i još tri začina daje ukusno rešenje za zaustavljanje grčeva i bola zbog prisustva gasova, posebno kada se prejedete. Pijte ga na prvi znak bola ili - još bolje oko 15 minuta pre jela. Ovaj čaj je takođe odličan za umirenje bola u stomaku kod dece.

Public

Priprema: Pomešajte u šolji Ľ kafene kašike kardamoma, ˝ kafene kašike samlevenog semena mirođije, ˝ kafene kašike samlevenog kima i pola kašike svežeg korena đumbira. U to sipajte jednu šolju vruće vode i ostavite da se natapa 10 minuta. Dodajte štapić cimeta ako ga imate pri ruci.

NEĆEMO VIŠE STARITI? Naučnici na korak od otkrića večnog života!

Redovno pijenje čaja od koprive može da pomogne kod polenske groznice

Borac protiv prehlade i kašlja

Topao čaj je prirodan izbor kada dođe do borbe s prehladom i zapušenošću disajnih organa. Posebno blagotvorni su čaj od miloduha i čaj od očajnice za kašalj, te čaj od belog sleza za bol u grlu.

Priprema: Stavite dve kafene kašike sprašenog miloduha ili osušene očajnice na šolju vruće vode. Dodajte med da biste ublažili gorak ukus. Za dobijanje čaja od belog sleza pomešajte dve supene kašike iseckanog korena ove biljke sa šoljom vruće vode, ostavite da vri 15 minuta, a zatim procedite.

OPASAN, ALI UHVATLJIV: Nevidljivi uzrok NEIZLEČIVE bolesti kojoj smo SVI SKLONI!

Korisna kopriva

Svakodnevno uzimanje šolje čaja od koprive ima mnoge koristi. Muškarcima koje muči slab mlaz urina i potreba da često ustaju noću da bi mokrili - što su znaci uvećene prostate - ovaj čaj može da pomogne u popravljanju njene funkcije. Kao moćan diuretik, kopriva može da bude od pomoći u kontrolisnju povišenog krvnog pritiska i nadimanja kod predmenstrualnog sindroma. Redovno pijenje čaja od koprive može da pomogne i kod polenske groznice.

Priprema: Natapajte 10 minuta dve kafene kašike osušenih listova koprive u šolji vruće vode. Pijte jednu-dve šolje dnevno.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija