• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/Dejan Katalina

28.10.2016

15:28

KRUŠKA, DAR BOGOVA: Na trpezi Luja XIV smatrana je LUKSUZNIM voćem!

Ljubav

KRUŠKA, DAR BOGOVA: Na trpezi Luja XIV smatrana je LUKSUZNIM voćem!

Podeli vest

Zdrava je, uvek može da vam se nađe pri ruci, odlična je ako je volite samu, a još bolja ako je kombinujete u raznim jelima i poslasticama
Shutterstock

Kruška je idealna voćka koju ćete obožavati ove jeseni. Zdrava je, uvek može da vam se nađe pri ruci, odlična je ako je volite samu, a još bolja ako je kombinujete u raznim jelima i poslasticama. Poreklom je iz zapadne Azije, a njena istorija duga je 3.000 godina. Sočnu i slatku krušku Homer je u "Odiseji" nazvao darom bogova, dok je na trpezi Luja XIV smatrana luksuznim voćem.

Osteoporoza

Ova kraljica jeseni je odličan izvor vlakana. Jedna kruška srednje veličine ima oko 100 kalorija i šest grama vlakana. Vlakna u svakodnevnoj ishrani održavaju nivo holesterola, odnosno preventivno deluju na bolesti srca i krvnih sudova, ali i sprečavaju nadutost.

ISTRAŽIVANJE: Ovo je najbolji način za skidanje sala sa stomaka

Poput ostalog voća, i kruška je odličan izvor raznih minerala i vitamina poput C, K, B2, B3 i B6, kao i kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, bakra i mangana. Posebna je zanimljivost to što kruške sadrže i mineral bor, koji pak pospešuje apsorpciju kalcijuma. Zato se naglašava da su kruške idealne za prevenciju osteoporoze.

Imunitet i vid

Zahvaljujući flavonoidima, kruška je savršen borac protiv dijabetesa, naročito tipa 2. Prirodno reguliše nivo šećera u krvi, održavajući ga stabilnim. Kruška se, osim toga, nalazi u grupi voća koje je hipoalergeno, te je siguran izbor za osobe osetljive na pojedine namirnice.

NAUČNICI OTKRILI: Ova biljka rešava sve stomačne probleme uzrokovane virusom!

Nedavna studija potvrdila je da kruška jača imunitet i blagotvorno deluje na ublažavanje upalnih procesa u telu, budući da sadrži snažan antioksidans kvercetin. On se nalazi u kori, tako da se potrudite da je ne ljuštite kad god je to moguće. Ovaj antioksidans zaslužan je i za prevenciju od Alchajmerove bolesti.
 

Tri do četiri ove voćke na dan smanjuju rizik od degeneracije žute pege ili makularne degeneracije, koja je najčešći uzrok gubitka vida kod starijih osoba. Nadamo se da su ovo dovoljno jaki razlozi da navalite na kruške...

RECEPTI: 

Pečene kruške sa đumbirom
Sastojci
: 4 veće kruške, 300 ml šlaga, 3 kašike šećera u prahu, 1/2 kašičice esencije vanile, kašičica mlevenog đumbira, 1/4 kašičice cimeta, muskatni oraščić, malo putera.
Priprema: Kruške oprati, oljuštiti, iseći napola po dužini. Izvaditi semenke i poređati presečenom stranom nadole u puterom podmazan pleh. Pomešati umućen šlag, šećer, esenciju vanile, malo muskatnog oraščića u prahu, cimet i đumbir. Smesu preliti preko krušaka. Pleh staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni i peći oko 35 minuta, da kruške omekšaju i porumene. Dobro ohladiti i služiti.

ŠTA TI JE SUDBINA...Donirao je pola jetre nepoznatoj ženi, a danas je sa njom u braku!

Salata sa kruškama i rukolom
Sastojci:
3 kruške, 200 g rukole, 80 g gorgonzole, 1/4 šoljice maslinovog ulja, 20 kašičice limunovog soka, kašičica meda.
Priprema: U činiji pomešajte 1/4 šoljice maslinovog ulja sa dve kašičice limunovog soka i jednom kašičicom meda. Posolite i pobiberite po ukusu. U većoj činiji pomešajte 200 g rukole sa tri kruške isečene na tanke kriške. Dodajte preliv i dobro promešajte. Preko dodajte 80 g izdrobljene gorgonzole.

Pijane kruške sa cimetom
Sastojci:
4 kruške, 1 limun, 400 ml crnog vina, 150 g žutog šećera, štapić cimeta, kašičica gustina.
Priprema: Oljuštiti kruške, ostaviti im peteljke, a donji deo poravnati da bi mogle da stoje. Poprskati ih sokom od 1 limuna pomešanog sa 100 ml vode (da ne bi potamnele) i staviti na stranu. U šerpu sipati vino i 100 ml vode, dodati šećer i koricu cimeta, pa ostavite da provri. Dodati kruške i na laganoj vatri kuvati petnaestak minuta. Kruške izvadite na tanjire, a 2/3 vina odliti. U preostalo vino dodati kašičicu gustina pa mešajući kuvati dok se ne zgusne. Sos preliti po kruškama i ukrasiti listićima nane.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija