• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kucnilekar.com

01.11.2016

14:58

STVARNO RADI! Kako da ostanete zdravi dok svi oko vas kijaju i kašlju!

Ljubav

STVARNO RADI! Kako da ostanete zdravi dok svi oko vas kijaju i kašlju!

Podeli vest

Svi oko vas uveliko kašlju i kijaju, a vi se sve češće pitate kako da preživite gomile bacila koji lete i napadaju?

Jesen i varljivo vreme normalno idu uz prehlade i grip, ali vi ipak ne morate da budete bolesni. Za početak, rešite se nekih zabluda u koje većina veruje. Kada saznate istinu, moći ćete lakše da zaštitite svoje zdravlje ove sezone.

Mit broj jedan: Vežbanje

Redovno vežbanje vam pomaže da ostanete zdravi i da izbegnete prehladu jer ojačava imuni sistem, ali kada se razbolite, onda je druga priča. Fizička aktivnost će samo produžiti vreme koje vam je potrebno da ozdravite. Najbolje je da se odmarate, da pijete mnogo tečnosti i da jedete jer vašem imunom sistemu treba gorivo.

Umesto toga: Limun i vitamin C
Kijanje i malaksalnost su znaci da se sprema prehlada. Povećajte unos vitamina C na jedan gram tri puta dnevno. Parite se nad toplom vodom u koju ste stavili limunov sok. Virusi prehlade mrze toplu vlagu, a sok limuna deluje kao prirodni antibiotik.

Mit broj dva: Supa
Sigurno je i vama mama kuvala domaću supu kada se prehladite, a istraživanja su otkrila da se uz supicu bela krvna zrnca množe i smanjuje se proizvodnja sluzi. Piletina je bogata cinkom, pa sprečava virus prehlade da se širi. Izlgeda da mama zaista zna najbolje!

Umesto toga: Začini i supe
Ako ne sprečite prehladu, u početnoj fazi pokušajte sa znojenjem. Otrovi izlaze u znoju, a povišena telesna temperatura ubija klice. Lekovite biljke koje greju i mešavina jakih začina poboljšaće cirkulaciju. Pomešajte u jednakim razmerama đumbir, papriku i karanfilić u prahu s kašičicom meda. Ili uzmite kašičicu te mešavine u čaši tople vode sa medom pre spavanja. Probajte i da potopite stopala u kupku od senfa: u lavor tople vode stavite malo senfa u prahu, dodajte sodu bikarbonu i potapajte noge.

PREPOLOVIĆE VAM TEŽINU! Najjači napitak za skidanje sala deluje za 7 dana!

Mit broj tri: Ljubljenje
Veoma je teško dobiti prehladu razmenjivanjem pljuvačke, jer virus prenosi sluz iz respiratornog sistema. Ako nemate jak kašalj koji omogućava sluzi da dođe do pljuvačke, virus se neće preneti ljubljenjem.

Umesto toga: Propolis
Najbolje sredstvo protiv kašlja je propolis. Sadrži bogatu mešavinu vitamina B i minerala. Čak je i kašičica meda pre spavanja dovoljna da se kašalj smiri. U med možete da stavite i izdrobljeni beli luk. Ukoliko osetite da vam kašalj „kida“ pluća, pijte što više čaja od lipe.

Shutterstock

Mit broj četiri: Sapun
Ukoliko mislite da ćete korišćenjem antibakterijskog sapuna da smanjite šanse da se prehladite, varate se. U jednom istraživanju su ispitivane bakterije koje su se našle na rukama domaćica koje su prale ruke antibakterijskim sapunom ili običnim sapunom i nije bilo nikakve razlike.

Umesto toga: Pazite na ishranu
Izbegavajte mlečne proizvode, jaja, šećer i sok od pomorandže, jer podstiču stvaranje sluzi. Jedite luk, crni i beli, da bi okrepili svoj imuni sistem. Možete da uzimate beli luk i u granulama. Homeopatski preparati, kao što su aconitum napellus i ferrum phosphorica, mogu pomoći da se zaustavi prehlada.

KAKO DA KOŽU ČUVATE OD VETRA I HLADNOĆE? Usne najbrže gube vlagu!

Mit broj pet: Mokra kosa
Mogli biste da izlazite iz kuće svaki dan do kraja svog života sa mokrom kosom i ne biste se prehladili samo zbog toga. Prehlada se dobija od ljudi, a ne zbog spoljašnjih uslova. Bilo da vam je hladno ili ste ušuškani u toplom, imate iste šanse da se prehladite, to zavisi od vaše izloženosti virusu.

Umesto toga: Alternativna medicina
Inhalirajte se esencijalnim uljima eukaliptusa, majčine dušice, bora, limuna i lavande. Stavite po kap od svakoga u činiju vrele vode. Ulja deluju antiseptično i pročišćavajuće. Za jača začepljenja probajte i akupresuru: stavite palčeve ili kažiprste na dve tačke na licu, ispod jagodične kosti, tačno ispod zenica, a deo koji je oko prst širine udaljen od vrha nosa izmasirajte blagim kružnim pokretima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59