• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: radiosarajevo

02.11.2016

14:41

SIMPTOMI koji upozoravaju na slab rad bubrega!

Ljubav

SIMPTOMI koji upozoravaju na slab rad bubrega!

Podeli vest

Jedan od najčešćih simptoma bolesti bubrega jeste bol u donjem delu leđa

Bol se može pojaviti u jutarnjim satima, na jednoj ili obe strane donjeg dela leđa. Takođe, možete osetiti poteškoće prilikom mokrenja. Ovo je najstariji znak oštećenja bubrega i ako se dijagonstikuje na vreme, može se uspešno lečiti. 

Osip, suvoća, svrb 

Ovo je standardan simptom da nešto nije u redu sa bubrezima. Ako vas koža često svrbi bez nekog očiglednog razloga, onda je veoma moguće da su vaši bubrezi oštećeni. 

Promene u mokraćnoj funkciji 

Bubrezi su odgovorni za izlučivanje mokraće, pa zbog poremećaja funkcije dolazi do promene u izlučivanju. Ova promena može da uključuje sledeće: 

Mokraća može biti penasta, češće uriniranje tokom noći, urin može da sadrži krv, osećaj pritiska ili poteškoća sa mokrenjem, češće mokrenje, ili u većim količinama nego inače, bleda mokraća i ređe mokrenje ili u manjim količinama nego inače. 

(TEST) GADNE ŽENSKE NAVIKE: Da li ste ODVRATNA ili sasvim NORMALNA osoba?

Budite svesni da su početne promene mokraćne funkcije samo blagi znakovi problema sa bubrezima, a promena boje urina je znak težeg stanja. 

Otoci u raznim delovima tela 

Bubrežna oštećenja rezultuju dodatnim nakupljanjem tečnosti, koja se ogleda u oticanju lica, ruku, nogu, zglobova, stopala. To pokazuje da je oštećenje bubrega mnogo teže i da treba reagovati odmah. 

Umor i slabost 

Hormon eritropoetin, koji proizvode bubrezi, pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, koja imaju ulogu u prenošenju kiseonika u ćelije. 

Oštećenje bubrega smanjuje izlučivanje ovog hormona, što dovodi do smanjivanja broja crvenih krvnih zrnaca, a time i do anemije. 

Kako poboljšati funkciju bubrega? 

Funkcija bubrega delotvorno može biti poboljšana kroz dijetu i bolji način života. 

Prva stvar koju možete da uradite jeste da ne pušite i izbegavate okolinu i proizvode sa visokim sadržajem kadmijuma. 

Redovno vežbanje, hidratacija, upotreba nezaslađenog soka od brusnica na dnevnoj bazi, može znatno poboljšati zdravlje bubrega.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija