• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic.rs/informer.rs

04.11.2016

14:25

OVO VOĆE JE PRAVI IZVOR POTENCIJE: Korisno, ali i neverovatno slatko!

Ljubav

OVO VOĆE JE PRAVI IZVOR POTENCIJE: Korisno, ali i neverovatno slatko!

Podeli vest

Idealno je za hladne dane, pojačava seksualni nagon, ali i pomaže kod srčanih problema, zatvora i anemije
Public

Suvo voće idealno je za hladne dane, kada su organizmu vitamini i minerali preko potrebni. Kod nas sušenje šljive ima najdužu tradiciju, a suvo grožđe se globalno najviše upotrebljava.

- Suvo voće nastaje sušenjem tehnološki zrelog voća prirodnim putem, suncem i vetrom ili putem mašina sušara, koje izvlače vodu iz svežih plodova i obezbeđuju duže čuvanje. Ono treba da ima boju, miris i ukus karakterističan za voće od kojeg je nastalo - objašnjava Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista.

Suvo voće - glikemijski indeks

Urme  62
Suve jabuke  29
Suve kajsije  30
Suve breskve  35
Suve šljive  29
Suve smokve  61
Suvo grožđe  54

100 grama grožđica sadrži:

299 kalorija
79,8 grama ugljenih hidrata
3 grama proteina
0,5 grama masti
3,7 grama dijetalnih vlakana (10 odsto dnevne potrebe)

Slatka suva zrna grožđa ne samo da su ukusna nego i čuvaju sve hranljive sastojke. Imaju čak dvostruko više antioksidanata od svežeg grožđa, odličan su izvor energije, sadrže dijetetska vlakna i mnoge fitonutrijente, ali i minerale kalcijum, gvožđe, mangan, magnezijum, bakar, fluor, cink, kao i vitamine B-kompleksa.

Slatko, a zdravo

Suvo voće se najčešće dodaje u musli, voćne kaše, kolače i poslastice, ali se jede i samo, kao užina.

- Zbog manjeg sadržaja vode, od 16 do 25 odsto, i šećera, suvo voće je energetski znatno jače od sirovog. Pri njegovoj upotrebi naročito treba da budu obazrive gojazne osobe - upozorava naša sagovornica.

Iako sušeno, ono ima svoje prednosti u odnosu na sveže. Sadrži mnogo više mineralnih materija, a zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, i to i rastvorljivih i nerastvorljivih, dobro utiče na pražnjenje creva, te uspešno rešava problem zatvora. Vlakna u suvom grožđu pomažu i u regulisanju holesterola, smanjuju rizik od raka debelog creva. Podstiče i oslobađanje hormona leptina i grelina, koji daju osjećaj sitosti, što smanjuje mogućnost prejedanja i olakšava držanje dijete.

- Dobro ga je uzeti umesto omiljenih slatkiša. Slatko je, a neuporedivo zdravije –kaže naša sagovornica i upozorava da nije prikladno za ishranu osoba sa dijabetesom jer uglavnom ima umeren ili visok glikemijski indeks.

Suvo voće čuva i zube

Fitohemikalije prisutne u suvom grožđu suzbijaju rast bakterija u usnoj duplji odgovornih za nastanak karijesa i bolesti desni, a zahvaljujući amino-kiselini arginin, koja pomaže u podizanju libida, ono poboljšava seksualni život. Mnogi nutrijenti iz grožđica zaslužni su za regulaciju krvnog pritiska, a zbog bogatstva kalijuma, sa čak 749 miligrama u 100 grama, odlična su namirnica za zdravo srce. Grožđice sadrže i značajnu količinu gvožđa, te pomažu u lečenju anemije. Zbog resveratrola, polifenola koji ima snažno antiupalno i antikancerogeno dejstvo, pomaže u zaštiti od melanoma, raka debelog creva i prostate, koronarnih bolesti. Kako smanjuje aktivnost angiotenzina, hormona koji može uzrokovati povećanje pritiska, štiti i od srčanog udara. Kalcijum i bor, prisutni u grožđicama, važni su u prevenciji osteoporoze, posebno žena u menopauzi.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija