Shutterstock

15:36 Ljubav i zdravlje 0

Zadovoljna.hr | 08. 11. 2016.

PET ZDRAVIH zamena za osnovne sastojke u slatkim receptima!

Ukoliko želite da u svoju ishranu uvedete promene nikako ne preskačite slatke male izmene

Naime recepti za svaki kolač obično sadrže sastojke poput belog brašna, šećera i rafinisanog ulja, a koje lako mogu zameniti puno zdravije namirnice koje neće poremetiti uspešnost kolača.  

1. Ulje zamenite sosom od jabuka

Kod pripreme testa za kolače, ulje i maslac smatraju se osnovnim sastojcima. Međutim, njih možete zameniti zdravijom alternativom bez gubljenja ukusa ili konzistencije. Koristite jabuke. Kuvajte nekoliko jabuka u vodi, dodajte malo šećera, limunov sok i cimet i pustite da odstoje na vatri do pola sata.

Kad se jabuke skuvaju, smesu usitnite štapnim mikserom i odložite u hermetički zatvorenu posudu. Pripremljeni "umak od jabuka" zameniće maslac i ulje u vašem kolaču, što je idealno ako ste na dijeti.

2. Umesto belog koristite brašno od celovitih žitarica 

Belo brašno najbolje je potpuno zameniti tamnijim, od celovitih žitarica. Ukoliko ste sumnjičavi prema uspešnosti kolača sa zamenskim zdravijim brašnom u početku eksperimentišite. Belo brašno tako postepeno možete zameniti prvo trećinom, pa polovicom navedene mere u receptu.

Brašno od celovitih žitarica obiluje vlaknima, mineralima i vitaminima, imajte na umu da prilikom dodavanja npr raženog integralnog brašna treba povećati količinu tečnosti u kolaču.

Shutterstock

3. Med i suvo voće umesto šećera

Prepun kalorija s nimalo hranjivih materija beli šećer je zlobnik zdravlja kog i u receptima možete lako eliminisati. U receptima koji sadrže orašaste plodove šećer je poželjno zameniti medom. U kremama koristite ječmeni ili pirinčani slad imajući na umu kako su ova prirodna sladila blažeg ukusa.

Slatkoću možete postići i dodavanjem usitnjenog sušenog voća poput suvog grožđa, urmi ili suvih smokava. Spomenuto voće obiluje vitaminima, mineralima i vlaknima. 

4. Rogač umesto čokolade

Rogač najvernije oponaša izgled i ukus čokolade, dok njegova vlakna pektin i lignin regulišu probavu. Osim toga kakao je alergen pa i u ovom slučaju uskače rogač kao poželjna alternativa. Dok kakao ima gorak ukus rogač obiluje prirodnim voćnim šećerom zbog čega je u startu smanjuje i dodavanje šećera.

Razmera u kolačima je merica kakaa zamenjena s dve mere rogača i prepolovljena količina šećera, dok za one hrabrije se preporučuje potpuno izostavljanje šećera. 

5. Bademovo umesto kravljeg punomasnog mleka

Bademovo mleko za razliku od kravljeg ne sadrži zasićene masne kiseline i holesterol, a dobro poznate vrednosti badema poput Omega 3 i Omega 6 masti, magnezijuma, visoke koncentracije kalcijuma i vitamina E definitivno su bolja zamena od industrijski obrađenog kravljeg mleka. Kako bi bili što sigurniji u zdraviju učinak bademovog mleka sami ga možete napraviti kod kuće. U receptima ga koristite u jedankoj količini koja je naznačena za inače kravlje mleko.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]